StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDoček u Jabuci

Novinari su počasni gosti na novogodišnjem dočeku na njujorškom Times Squareu 

30. prosinca 2018. - 17:29


Novinari će biti počasni gosti na novogodišnjem dočeku na njujorškom Times Squareu u ponedjeljak, koji će biti posvećen medijskim slobodama nakon neuobičajeno smrtonosne godine za novinare američkih medijskih kuća, objavili su organizatori.


Dva napada posebno su imala utjecaj na organizatore dok su ove jeseni razgovarali o tome kome bi trebali dati čast spuštanja kristalne kugle tik pred ponoć, rekao je Tim Tompkins, predsjednik Udruženja Times Squarea.


Jedan je bio ubojstvo Jamala Khashoggija, saudijskog kolumnista Washington Posta koji je živio u SAD-u, u saudijskom konzulatu u Turskoj. Drugi je bila masovna pucnjava u lipnju u redakciji The Capitala, novina u Annapolisu, u Marylandu, u kojoj je ubijeno petero djelatnika.


"Cijele godine to je bilo važno pitanje", rekao je Tompkins. "Times Square najvažnija je agora i javni prostor", dodao je, napominjući da je trg dobio ime po New York Timesu te da je izdavač Timesa, Adolf Ochs, započeo tradiciju spuštanja kugle 1907. godine.


Joel Simon, izvrši direktor Odbora za zaštitu novinara, rekao je da mu se Udruženje Times Squarea obratilo zbog "percepcije da su novinarstvo i novinari posebice ugroženi i da se njihovu ulogu dovodi u pitanje."


Simon, koji obično provodi Staru godinu igrajući društvene igre sa svojom suprugom u planinama u New Hampshireu, bit će u središtu pozornosti na proslavi na Times Squareu, gdje će zajedno s gradonačelnikom Billom de Blasiom aktivirati spuštanje kugle minutu prije ponoći.


Na pozornici će mu se pridružiti niz novinara iz američkih i međunarodnih novinskih kuća. Popis imena se još finalizira.
Tu čast do sada su imali glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon, jedan veteran rata u Iraku, sutkinja Vrhovnog suda Sonia Sotomayor i pjevačica Lady Gaga.

 

19. travanj 2024 02:03