StoryEditorOCM

Prve reakcije iz Petrinje nakon novog potresa: ‘Još se tresem! Ne mogu ni govoriti... Zidovi su popucali‘

Piše Šibenski.hr, SD
6. siječnja 2021. - 18:15

Nešto iza 18 sati opet se osjetio jači potres na području središnje Hrvatske.

Podrhtavanje je trajalo 10-ak sekundi, a prema prvim podacima EMSC-a, magnituda je iznosila 5 stupnjeva po Richteru.

Epicentar je bio oko 45 kilometara jugoistočno od Zagreba, na području Petrinje.

Stižu prve rekacije iz epicentra, javlja Slobodna Dalmacija.

- Bili smo u kući za vrijeme potresa. Kum i ja se gledamo i ne znamo što ćemo, hoćemo li bježati van ili ne. Koliko vidim po mraku, zidovi su popucali. Mislio sam da nije jak kao onaj prije 8 dana, ali vidim da je ovaj magnitude oko 5, što znači da je ipak bio jak. Sad sam još malo u šoku, ali živi smo, zdravu smo i kuća još stoji - kazao  je Petrinjac Hrvoje Gregurinčić.

- Sinko, još se tresem! Ne mogu ni govoriti – kazala nam je gospođa Milena nakon što je novi potres jačine 5 stupnjeva Richtera uzdrmao Petrinju i okolni kraj u srijedu oko 18 sati. Gospođa Milena živi u središtu Petrinje, nekoliko minuta hoda od centra, a novo podrhtavanje tla dočekala je s članovima obitelji u stambenom kontejneru kojeg su dobili prije nekoliko dana.

- Joj, sve se ljulja. Bila sam u kontejneru kad je počelo, stvari su nam popadale. Odmah me kćerka zvala iz Pitomače, kaže da se i tamo jako osjetio. Jooj, još sam u panici! Što je ovo Bog ruku pružio na nas...

Potres je trajao desetak sekunda, a na ulicu su istrčali brojni Petrinjci i stanovnici okolnih mjesta u strahu da se teško oštećene zgrade od zadnjeg razornog potresa dodatno ne uruše. Ljuljanje se osjetilo i na području Gline, kod Tomislava Stanića u Strašniku.

- Osjetilo se, kako nije. Crjepovi su počeli padati s krovova, sve se treslo desetak sekunda. Da je bilo duže, šteta je opet mogla biti velika. Misliš da si se navikao, ali kad krene tresti, nije ti svejedno. Gadno je bogami zatreslo... – kazao je Tomislav kod kojeg su bili susjedi i prijatelji kad je opet zagrmilo.

- Kad ovako trese svašta se može dogoditi. Mi smo baš pili kavu u garaži kad je počelo. Na sreću, nema nikakvih ozbiljnih posljedica. Ali strah je tu, ljudi se boje. S razlogom. Ali, ne brinite, bit će sve dobro – tješi nas Tomislav čija je kuća obnovljena nakon rata, ali je zbog loše obnove, teško stradala u potresu.

01. svibanj 2024 05:59