StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOvako to rade Britanci

Novčano će se kazniti investicijske kompanije koje su potaknule građana na rizično ulaganje njihovih mirovinskih štednji

9. svibnja 2019. - 18:31

 Britanski regulator planira novčano kazniti i oduzeti licence pet šefova tri investicijske kompanije čiji je nemar potaknuo više od dvije tisuće građana da ulože 76 milijuna funti mirovinske štednje u rizične i neprimjerene financijske proizvode.
Novčane kazne u rasponu od 52.725 do 416.558 funti izrečene su direktoru financijske tvrtke Financial Page Andrewu Pageu i 'de facto' kodirektoru Thomasu Wardu, te šefovima tvrtki Henderson Carter i Bank House Aidenu Hendersonu i Tristanu Freeru, izvijestili su iz Agencije za etiku u financijskom poslovanju (FCA).


Bank House bit će također novčano kažnjena, u iznosu nešto manjem od 312 tisuća funti, a regulatori najavljuju i ukor Financial Pageu i Henderson Carter Associatesu, koje su trenutno u postupku likvidacije.
Te su kompanije proslijedile pojedine poslove neovlaštenim podizvođačima, što je rezultiralo preporukama klijentima da prebace mirovinsku štednju u visoko rizične, nelikvidne i neprimjerene proizvode, objašnjavaju u FCA.

 

Zbog toga je nekih tisuću njihovih klijenata isplaćeno ukupno 26,8 milijuna funti odštete iz državnog fonda za naknadu štete prouzročene financijskim uslugama FSCS.
Pet direktora i Bank House odlučili su podnijeti žalbu na odluku a nadležni viši sud može je poništiti ili izreći još veće kazne.
Odvjetnici direktora i kompanija koje je imenovala FCA nisu odmah bili dostupni za komentar najavljenih kazni.
FSCS trenutno istražuje još nekoliko pritužbi klijenata na gubitke prouzročene neprimjerenim savjetima o ulaganju mirovinske štednje.

19. travanj 2024 12:11