StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKAZNA ZA KRŠENJE

Nova odluka: Bez covid potvrde ili negativnog testa pacijenti više ne mogu liječniku

Piše šibenski.hr
26. siječnja 2022. - 15:38

Načelnik Stožera civline zaštite Davor Božinović potpisao je odluku o obaveznom predočenju covid potvrda u svim zdravstvenim ustanovama. Odluka je stupila na snagu 25. siječnja ove godine, prenosi Dnevnik.hr.

U utorak, 25. siječnja na snagu je stupila "Odluka o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti COVID-19 prilikom prijema pacijenata u prostorima zdravstvenih ustanova, trgovačkih društava koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatnih zdravstvenih djelatnika", koju je u ponedjeljak, 24. siječnja potpisao načelnik Stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Prema najnovijim odredbama, svi pacijenti, ali i njihova pratnja za ulazak u zdravstvene ustanove moraju imati covid potvrdu ili negativan test na koronavirus.

"Zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatni zdravstveni radnici iz točke 1. ove Odluke nositelji su zdravstvene djelatnosti od interesa za Republiku Hrvatsku koja se obavlja kao javna služba te u smislu zakona koji uređuje zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti i ove Odluke smatraju javnopravnim tijelima", stoji u Odluci.

Obaveza se odnosi na "pacijente, osobe u pratnji pri porodu, roditelje/skrbnike koji borave u smještaju s djecom te osobe koje dolaze u pratnji pacijenata i u posjete hospitaliziranim pacijentima".

Onima koji nemaju potvrdu ili negativan test ne smije biti omogućen ulazak u zdravstvenu ustanovu. Ukoliko se zdravstvena ustanova ne bude pridržavala ove odluke, ravnatelju prijeti kazna sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

26. ožujak 2023 04:53