StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKAPETANE, TRIBALI BI DOMA

Noćas Hrvatska nije spavala: svi čekaju vijesti s Atlantika i pobožno prate kretanje ALP Strikera, moćnog tegljača koji traži Dina Miškića i posadu; Evo zbog čega potraga tako dugo traje

10. listopada 2019. - 13:16

Noćas se u Hrvatskoj slabo spavalo. Do kasno u noć surfalo se po medijima u potrazi za bilo kakvom novom informacijom s Atlantika, a aplikacija MarineTraffic, koja prati kretanje brodova, postala je ovih dana u Hrvatskoj ekstremno.

Znate već zašto. Sve zanima sudbina šibenskog kapetana Dina Miškića i još šest članova posade Bourbon Rhoda, broda koji je potonuo uslijed uragana Lorenzo prije 15 dana.

Iz minute u minutu prati se kretanje ALP Strikera, moćnog tegljača vrijednog 260 milijuna dolara koji traži pomorce i čija je posada prije nekoliko dana uočila nešto za što mnogi misle da su signali sa splavi na kojoj plutaju pomorci.

Od male zajednice od par stotina ljudi, uglavnom Šibenčana jer oni su je i pokrenuli, Facebook grupa Bourbon Rhode Rescue, posljednjih dana dosegla je skoro 30.000 članova.

Razmjenjuju se informacije, prenose vijesti, daje podrška obiteljima, a s posebnom se pažnjom prate postovi Sebastiana Latoche, prijatelja kapetana Miškića koji je s nekoliko Šibenčanki i pokrenuo cijelu lavinu.

Zadnje što je napisao jest da se Alp Striker kreće brzinom od sedam čvorova i da bi na dijelu Atlantika gdje je u tijeku operacija traganja uskoro trebalo svanuti. Ranije jutros je napisao...

- Najgori dio života je čekanje, a najbolji dio života je imati nekoga koga vrijedi čekati...Neopisive su emocije zavladale od kada smo saznali da dolaze signali s Atlantika...

Zahvalan sam svima koji traže dio sebe na Atlantiku! Vjerujem u ekipe koja traže naše prijatelje, vjerujem da će se analizirati satelitski snimci da bi se ušlo u trag našim pomorcima i vjerujem da će prelijetanje zrakoplova suziti područje potrage na nautičku milju ...

I da, duboko sam zahvalan što nema odmora u nastojanjima da ih se vrati doma, pa čak je i Bog usporio vjetrove na nulu!- napisao je Sebastian.

Kako je jutros javio N1, u traganju za nestalim pomorcima potonulog Bourbon Rhodea još uvijek na terenu sudjeluju četiri trgovačka broda, tanker i tegljač ALP Striker.

Francuska je noćas poslala još jedan brod obalne straže, rekao je jutros za N1 Vladimir Svalina, pomoćnik glavnog tajnika Sindikata pomoraca.

U potragu bi se trebali uključili i zrakoplovi američke obalne straže i Francuske.

Kako donosi specijalizirani jadranski web portal Morski.hr , odgovor na pitanja “kako ih ne mogu pronaći?” ili “što im toliko treba?” se nalazi i u tome što se prostor potrage, za nesreću, nalazi upravo u svojevrsnoj “rupi” uobičajenih trgovačkih ruta, pa tuda prolazi manje brodova, nego li je slučaj nešto sjevernije ili južnije.

Tim potraga dulje traje, jer manje brodova traži.

- Samo je šest brodova na terenu, a najbliže plovilo udaljeno je 130 Nm, što je 240 km ili tek nešto više od udaljenosti Šibenika i Zagreba. P

Prosječna udaljenost okolnih plovila od područja potrage je oko 300 Nm, što je oko 555 km, što je malo više od udaljenosti između Splita i Beča.

Prvo kopno je Barbados, udaljen od središta potrage 938 Nm ili 1738 km, što je samo 100 km manje od zračne udaljenosti između Zagreba do Moskve!- piše Morski.hr

Da bi shvatili o kolikom prostoru se radi, usporedit ćemo ga s nama poznatim Jadranskim morem. Jadran je dug 470 Nm ili 871 km, a širok 86 Nm ili 159 km. U središtu puno većeg prostora od toga, šest brodova traži splav od sedam metara, piše ovaj portal.

Skupilo se 56.000 eura za potragu, evo gdje možete donirati

Go get funding kampanja u kojoj se skuplja novac za potragu nestale posade trajat će još pet dana.

Do sad je donacije uplatilo skoro 2000 ljudi, a prikupilo se skoro 56.000 eura.

Novac za kampanju Help us find Bourbon Rhode Crew lost in the Atlantic možete uplatiti na ovom linku

19. travanj 2024 04:43