StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetto se cijeni

‘Njegova žena je našla pravoga čovika!‘ Pomorac tražio kućnu pomoćnicu, doznali smo koliko se to plaća

Piše Šibenski.hr
28. ožujka 2023. - 12:15

Facebook obiluje oglasima u kojima se nude i traže poslovi široke palete. U različitim grupama može se naći za svakoga po nešto. No, ono što je i karakteristično za sve oglase su dežurni kritičari koji imaju potrebu sve komentirati. Premalo, previše... Za sve nađu zamjerku. 

Tako je oglas u jednoj grupi otišao skroz u suprotnom smjeru. 

U oglasu se tražila kućna pomoćnica za ispomoć nakon poroda u Splitu. Kako je navedeno, radi se svaki da po četiri sata od kraja svibnja do kraja kolovoza. 

- Posao uključuje pospremanje po stanu, odlazak u trgovinu, šetnju psa (Bostonac), igra s curicom od 4,5 godina i slično. Plaća po dogovoru - napisao je splitski pomorac tražeći pomoć za svoju suprugu i to vjerojatno u periodu kada će on biti na brodu.

Naredali su se komentari u kojima se preispituje zašto osoba nije uz svoju suprugu već traži kućnu pomoćnicu. U sve se naš svit miša...

- E ljudi moji, ovo pokazuje da je žena našla čovika koji može biti za primjer drugima - jedan je od pozitivnih komentara. 

Oglas je vrlo brzo izbrisan, jer je čovjek vjerojatno našao pomoćnicu, a vjerojatno mu se više nisu slušale prodike dežurnih moralizatora s Facebooka.

Nas je, međutim, motivirao da se raspitamio koliko se plaća ispomoć u kući. Naravno, uvijek je to na prvom mjestu stvar ponude i potražnje. Ovisi što sve osoba treba raditi, je li riječ o četverosatnom ili osmosatnom radu. 

Pronašli smo čak i web stranicu Dadilje.info gdje možete pronaći dadilju, tutora, čuvara kućnih ljubimaca, kućne pomoćnice i drugo pomoćno osoblje.

Što se cijene tiče, pričali smo s nekoliko Splićanki koje se bave ovim poslovima. 

- Svaka situacija je različita. Primjerice plaća za čuvanje jednog djeteta na osam sati iznosi između 3000 i 4000 kuna - govori nam Splićanka. 

Druga nam govori da najčešće čuva starije osobe. 

- Za čuvanje starije gospođe, znači ispomoć po kući i malo druženja, za osam sati primam četiri tisuće kuna. Dok moja kolegica koja čuva jednu stariju baku po noći dobije pet tisuća kuna - objašnjava nam situaciju na tržištu.

S obzirom da nam se život u posljednje vrijeme svodi na svakodnevno jurcanje, ali i da je nemoguća misija pronaći slobodno mjesto u vrtiću, ne čudi pomama za ovim zanimanjima. 

23. travanj 2024 18:02