StoryEditorOCM

Nijemci u čudu: limenka Ožujskog u trgovini u Njemačkoj stoji 0,80 eura, a u Hrvatskoj 1,49!

Piše VIJESTI SD
22. srpnja 2023. - 11:04

Posljednjih dana u Njemačkoj se dosta kritički piše o visokim cijenama u Hrvatskoj, naročito o cijenama u ugostiteljskim objektima i na plažama.

Najveći broj kritičkih tekstova imali su bavarski mediji, pogotovo oni iz Münchena, glavnog grada Bavarske iz kojeg veliki broj turista u Hrvatsku putuje automobilima ili kamp kućicama.

Po slobodnoj prosudbi, čini se kako je najveći broj tekstova koji nisu bili nimalo afirmativni za hrvatski turizam objavio list Merkur i TZ iz Münchena - javlja Fenix.

Tako je Merkur pod naslovom "Trend skupoće u Hrvatskoj" napisao kako "cijene vode i kave plaše turiste". Prenoseći pisanje austrijskog portala Kosmo.at Merkur je tako naveo kako su austrijski turisti u Hrvatskoj burger platili 22 eura, mineralna voda ih je stajala 7 eura, espreso 5 a kapučino 6 eura.

- Hrvatska nije samo raj za odmor, već i mjesto visokih cijena. Turisti su zgroženi - napisao je njemački novinar iz Merkura.

‘Nosite svoju hranu i piće‘

Danas su njemački mediji otišli i korak dalje pa posredstvom jednog svog čitatelja savjetuju ostale njemačke turiste da pri odlasku u Hrvatsku napune svoje kamp kućice hranom i pićem iz Njemačke. Razlog za takav savjet pokazali su objavom cijene limenke Ožujskog piva koja u trgovini u Njemačkoj stoji 0,80 eura, dok u trgovini u Hrvatskoj ista takva limenka stoji 1,49 eura.

 

Premda u objavi ne piše o kojoj se trgovini radi, njemački turist koji putuje u Hrvatsku je napisao kako je cijenu limenke Ožujskog našao u digitalnom letku hrvatskog trgovačkog centra objavljenom na internetu.

U komentarima ispod te objave, njemački čitatelji se ne mogu načuditi kako je to moguće. Kako uz cijenu transporta i sve ostala dadžbine ista limenka piva može biti znatno skuplja u Hrvatskoj nego u Njemačkoj? Kao isti slučaj u komentarima se spominju i cijene vrhunskih hrvatskih vina koja su često znatno jeftinija u Njemačkoj nego u Hrvatskoj.

E, pretjerali ga...

Odgovor na ova i druga pitanja bi trebali dati hrvatski trgovci koji su, jednako kao i pojedini ugostitelji u nekih hrvatskim turističkim središtima ove godine pretjerali s cijenama.

I za kraj, za one naše čitatelja koji pišu kako ovakvim objavama štetimo hrvatskom turizmu unaprijed ćemo im odgovoriti kako opravdanim kritikama njemačkih i austrijskih turista samo ukazujemo na negativne pojave koje štete hrvatskom turizmu. Istina ne može naštetiti već samo pomoći da hrvatski turizam bude bolje i konkurentniji od turizma u drugim turističkim zemaljama.

30. travanj 2024 11:56