StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsporna ratifikacija

Ni SDP neće glasati za Istanbulsku konvenciju: je li ovo kraj vladavine Andreja Plenkovića?

Piše PSD
20. ožujka 2018. - 11:15

SDP, najjača oporbena stranka, neće glasati za ratifikaciju Istanbulske konvencije u saboru kakvu namjerava predložiti vlada Andreja Plenkovića, piše index.hr.

Obistine li se najave iz SDP-a, premijer Plenković ostat će bez podrške saborske većine, što bi na koncu moglo dovesti do konačnog pada vlade. 

"Naš stav je jasan. Ne, SDP neće glasati za Istanbulsku konvenciju u slučaju da vladajući dodaju bilo kakvu formulaciju ili izjavu na postojeću Istanbulsku konvenciju. Naime, na Konvenciju se mogu izjaviti samo Konvencijom predviđene rezerve, a dodatna formulacija kako je zamišljaju vladajući ne može imati pravni učinak pa je samim time i besmislena, odnosno ima za smisao samo i jedino umiriti unutarstranačke strahove, otpore i svađe u HDZ-u. Mi nemamo razloga niti želimo umirivati dio članova i biračko tijelo HDZ-a zato što je i nemir koji osjećaju zbog Istanbulske bezrazložan i besmislen", službeni je odgovor SDP-a na pitanje o ratifikaciji Konvencije.

U SDP-u smatraju da je cilj Istanbulske konvencije zaštititi žene od svih oblika nasilja te spriječiti, kažnjavati i ukloniti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji.

"Taj cilj želimo dosegnuti u njegovoj punini i za nas nije prihvatljiva djelomična ratifikacija Konvencije. Ne vidimo potrebe da se na bilo koji način uvodi sadržajna formulacija da je Istanbulska konvencija u skladu s hrvatskim Ustavom i da ne sadrži rodnu ideologiju!" stoji u odgovoru SDP-a kojeg prenosi Index.hr.

Naime, pojašnjavaju kako je potrebno prihvatiti cjelovitu Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji odnosno Istanbulsku konvenciju, bez ikakvih rezervi i bez ograda.

Bernardićev stav, kao i službeni stav SDP-a tako trenutno idu na ruku protivnicima Plenkovića u HDZ-u, ali i Crkvi koja, piše Inex.hr, upozorava upravo na ono što Bernardić traži.

Predsjednik kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauku razgovoru za Index.hr kazao je kako je SDP već dao vlastiti prijedlog Istanbulske konvencije, no kako nam je rekao, valja tek vidjeti hoće li vladajući iz HDZ-a išta dodavati kod ratifikacije.

Ratifikacija istanbulske konvencije, podsjetimo, najavljena je idućeg tjedna...

05. svibanj 2024 10:30