StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetObljetnica rušenja "blizanaca"

New York odao počast žrtvama napada 11. rujna

11. rujna 2018. - 22:24

Njujorčani su u utorak odali počast ljudima poginulima u terorističkim napadima 11. rujna 2001. na tornjeve blizance Svjetskog trgovinskog centra.
Na svečanosti koja se tradicionalno održava na mjestu napada okupili su se rodbina i prijatelji žrtava, njih gotovo 3000, policajci, vatrogasci i mnogobrojni dužnosnici, po slaboj kiši i pod tmurnim nebom.


Počast žrtvama odali su minutom šutnje točno u trenutku kada su se napadi dogodili, u 8,46 i 9,03 sati po mjesnom vremenu, kada su se u nebodere prije 17 godina zaletjeli oteti putnički zrakoplovi.


U prvom redu bili su guverner New Yorka Andrew Cuomo, američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley, gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio i njegovi prethodnici Rudy Giuliani, koji je na čelu grada bio kada su se napadi dogodili, te Michael Bloomberg, koji je vodio obnovu razrušene gradske četvrti.

"Danas nije dan da se govori o politici, ovo je pitanje srca: moramo biti ujedinjeni, to je jedini način da se nosimo s boli", rekla je Alice Greenwald, predsjednica memorijalnog centra, za lokalnu televizijsku postaju New York 1.


Kao i svake godine, rodbina i prijatelji žrtava nabrojali su njihova imena i izgovorili nekoliko riječi njima u spomen.
Počast žrtvama odana je minutom šutnje i u drugim dijelovima grada, pa tako i na burzi i u vatrogasnim postajama. U napadima su poginula 343 vatrogasca.


Osim poginulih i ranjenih tog dana, mnogi spasioci, policajci, građevinski radnici i stanovnici grada razboljeli su se nakon napada, ponekad sa smrtnim ishodom, zbog otrovnih plinova i prašine nakon rušenja tornjeva.

 

21. ožujak 2023 07:56