StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetkruži podvala

Ne otvarajte ove SMS-ove, nego prijavite policiji: netko zloupotrebljava ime Hrvatske pošte radi prevare

Piše Lucija Vujnović
15. siječnja 2024. - 12:21

Preko SMS-ova kruži lažna obavijest o nemogućnosti dostave paketa zbog nepotpunih informacija. Dobilo ju je više Splićana i to su nam prijavili, a mi je objavljujemo u nadi da ćemo spriječiti nove prijevare.

"Hrvatska pošta: Vaš parket je stigao u skladište, ali je zadržan zbog nejasne adrese i ne može biti isporučen. Molimo potvrdite adresu na poveznici u roku od 12 sati", piše u poruci te je ispod dodana poveznica. 

image

Lažni SMS

Screenshot Sd/

Iz Hrvatske pošte već su upozoravali na konkretan slučaj pokušaja prijevare putem službenih internetskih stranica i društvenih mreža.

"Obavijest o nemogućnosti dostave paketa samo je jedan u nizu pokušaja prijevara koji su se pojavili u posljednje dvije godine, a uključuju i lažne nagradne igre, humanitarne akcije, lažne poveznice za plaćanje i preuzimanje pošiljaka te prijevare vezane uz internetske oglasnike.

Svim slučajevima zajedničko je lažno predstavljanje u ime Hrvatske pošte te pokušaj krađe podataka, odnosno sredstava s bankovnih kartica. Lažne poruke i obavijesti mogu se relativno jednostavno prepoznati po barem jednom od elemenata: sumnjivoj i čudnoj e-mail adresi ili poveznici (službena domena Hrvatske pošte je posta.hr), starom logu Hrvatske pošte te pravopisnim i gramatičkim pogreškama. Poveznice za unos podataka s bankovne kartice pojavljuju se u svim prethodno navedenim pokušajima prijevare.

Svaki pokušaj prijevare, odnosno lažno predstavljanje uime Hrvatske pošte prijavljujemo nadležnim tijelima koja blokiraju sporne stranice, a korisnike upozoravamo putem naših internetskih stranica i društvenih mreža. Korisnicima savjetujemo da se jave policiji ako su bili žrtva internetske prijevare ili pokušaja prijevare, a najbolja prevencija svakako su edukacija i obraćanje pozornosti na detalje u porukama i provjera poveznica koje nam stižu", poručili su iz HP-a. 

03. svibanj 2024 16:30