StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsteže se obruč

Netanyahu: ‘Ubijamo teroriste i pod zemljom!‘; Ministar obrane: ‘Ušli smo u srce Gaze, vođa Hamasa je opkoljen‘

Piše vijesti sd
7. studenog 2023. - 21:35

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu održao je konferenciju za novinare u Tel Avivu. Rekao je da je grad Gaza sada okružen i da Izraelske obrambene snage (IDF) djeluje unutar grada.

IDF produbljuje svoj pritisak na Hamas i ubio je "mnoge teroriste", uključujući i one u podzemlju, rekao je on.

"Hamas sada otkriva da dolazimo do mjesta za koja nisu mislili da ćemo doći". Izraelski premijer kaže da su izraelske snage "uništile sjedište Hamasa, tunele i baze".

Osvrnuo se i na stanje na sjevernoj granici zemlje. "Ako Hezbollah počne sudjelovati u ovom ratu... učinit će pogrešku života". Kaže da neće prihvatiti stvarnost u kojoj će Hamas i Hezbollah iz Libanona "ozljeđivati naše građane" u sjevernom Izraelu i obećao je da će Izrael "uzvratiti vatrom".

Govorio je i o mogućnosti pauziranja borbi. "Neće biti prekida vatre bez da talaci dođu kući". Izrael "djeluje svim mogućim sredstvima na svim mogućim frontama" kako bi vratio taoce kući, rekao je, dodajući da je vojna akcija "ključni dio tih napora".

Kaže da je razgovarao s predsjednikom Međunarodnog odbora Crvenog križa o taocima i zatražio da Crveni križ odmah posjeti taoce kako bi se uvjerio da su zdravi i dobro.

image
Aris Messinis/Afp

"U potpunosti ćemo uništiti sposobnost Hamasa da kontrolira Gazu", rekao je. "Izrael neće stati", poručio je, pozvavši stanovnike Gaze da odu na jug.

Netanyahu je rekao i da je u "kontinuiranom kontaktu" s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i da Izrael cijeni njegovu i podršku SAD-a. Izraelski čelnik kaže da dovodi čelnike iz cijelog svijeta kako bi im pokazao "užas nad užasima koje je počinio Hamas".

Izraelski ministar obrane, Yoav Gallant, rekao je da Izraelske obrambene snage (IDF) probile su se i djeluju duboko u srcu grada Gaze i "stežu obruč" oko grada. Dodao je da je vođa Hamasa u Gazi, Yahya Sinwar, najtraženiji čovjek u Izraelu, opkoljen u bunkeru, no nije rekao gdje se taj bunker nalazi, prenosi Sky News.

U televizijskoj izjavi, Gallant je opisao Pojas Gaze kao "najveću terorističku bazu koju je čovjek ikad izgradio" i rekao da su kopnene snage IDF-a napale teroristička uporišta u Gazi "iz svih smjerova, u savršenoj koordinaciji s pomorskim i zračnim snagama", Izvijestio je Times of Israel, a prenosi The Guardian.

Osvrnuo se i na međunarodne zahtjeve za humanitarnim pauzama u napadima. "Humanitarne pauze za mene je prije svega pitanje zatočenika koje drže životinje. Neće biti humanitarnog primirja bez (povratka) talaca.

Rekao je da ni Izrael ni Hamas neće upravljati ovom palestinskom enklavom kada rat završi, prenosi Reuters.

image
Jalaa Marey/Afp
02. svibanj 2024 05:25