StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSASTANAK U DOHI

Netanyahu je ‘slomljen‘, Biden napokon može odahnuti: CIA, Mossad i katarski emir pripremili teren za veliki dogovor

Piše robert bajruši/JL
10. studenog 2023. - 21:15

Izrael je konačno - nakon snažnih pritisaka iz Washingtona, ali i niza drugih zapadnih zemalja - pristao na dnevne "taktičke, lokalizirane pauze" u ofenzivi protiv Hamasa kako bi omogućio distribuciju humanitarne pomoći i daljnju evakuaciju civila dok se njegove trupe kreću prema središtu Gaze, rekli su u četvrtak izraelski i američki dužnosnici.

Pauze će biti proglašene "na četiri sata svaki dan u drugom području ili susjedstvu... kako bi se nabavile medicinske potrepštine i hrana" onima kojima je potrebna i usput omogućilo svima koji žele napustiti poprišta intenzivnih borbi u sjevernoj Gazi da se presele na jug enklave. Izrael je također pristao nastaviti jamčiti sigurnost duž barem jedne od dvije glavne autoceste sjever-jug nekoliko sati svaki dan za evakuacije, piše Jutarnji list.

"Humanitarna pomoć sada pritječe u Gazu u povećanom broju: 96 kamiona prešlo je u utorak, a 106 u srijedu. Međutim, Bijela kuća želi vidjeti ne manje od 150 kamiona dnevno", potvrdio je John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a.

image
Mohammed Abed/Afp

Jedan anonimni visoki dužnosnik administracije predsjednika Joea Bidena procijenio je da je oko 250.000 civila ostalo u sjevernoj Gazi, gdje izraelske trupe napreduju blok po blok u uličnim borbama protiv militanata Hamasa, a istodobno ih zračnim napadima pokušavaju istjerati iz podzemnih tunela. U takvoj situaciji, objava o dopuštanju ulaska humanitarne pomoći ljudima u Gazi (a ima ih više od dva milijuna ili, primjerice, čitava Slovenija) rezultat je višetjednih napora Bidenove administracije da natjera premijera Benjamina Netanyahua da koliko-toliko poboljša tamošnju humanitarnu situaciju.

Kada se prošlog petka sastao s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom u Tel Avivu, Netanyahu je u načelu pristao na pauze, ali niz američkih dužnosnika - uključujući i samog Bidena - tjera ga da se obveže na to. Izraelske snage povremeno su zaustavljale kopnene napade na sjeveru, kao i zračne napade diljem Gaze, ali američki dužnosnici u četvrtak su objasnili da je sporazum o humanitarnim konvojima pokušaj da se oni još povećaju, ali i da su Izraelci tako pod većim pritiskom da se pridržavaju dogovorenog.

image
Mohammed Abed/Afp

Washington Post navodi da je do dogovora došlo nakon što se direktor CIA-e William J. Burns sastao u Dohi sa svojim izraelskim kolegom, šefom Mossada Davidom Barneom i najvišim dužnosnicima katarske vlade, koja je posredovala u neizravnim američkim i izraelskim pregovorima s Hamasom o oslobađanju talaca koje Hamas skriva u Gazi. Burns se susreo i s katarskim emirom Tamimom bin Hamad al-Thanijem, potvrdilo je za WP nekoliko američkih i stranih dužnosnika, od kojih je većina govorila pod uvjetom anonimnosti.

image
Said Khatib/Afp

Njih su dvojica razgovarala o humanitarnoj pomoći, koridorima za izlaz iz Gaze i taocima i očito su pregovori bili uspješni, iako su iz izraelske vlade tvrdili da neće pristati na prekid vatre dok svi taoci ne budu oslobođeni. I Joe Biden je također rekao da ne misli da bi trebalo biti službenog prekida vatre dok Hamas ne bude poražen, međutim, ovaj dogovor je za njega jako važan. Naime, za Bidena je sporazum s Izraelom o dnevnim pauzama u ofenzivi mali znak napretka jer Sjedinjene Države pokušavaju uravnotežiti svoju neograničenu potporu pravu Izraela da se brani od Hamasa sa sve većim međunarodnim kritikama zbog načina na koji Izraelci koriste to pravo. Biden je bio pod domaćim i međunarodnim pritiskom da pokaže da Sjedinjene Države imaju utjecaj na Izrael, a Netanyahu mu svojim tvrdim stavom nije nimalo olakšao, piše Jutarnji list.

image
Stringer/Afp
01. svibanj 2024 13:40