StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnema ozlijeđenih

Nesreća na moru kod Trogira, motorna jahta nasukala se na otočić

Piše DALMACIJA SD
23. listopada 2023. - 20:16

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) izvijestila je nadležne službe Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture o tijeku očevida o uzrocima nasukanja motorne jahte na hridi otočića Pijavica, nedaleko ulaza u Trogirski zaljev.

Dojava o pomorskoj nesreći u MRCC Rijeka zaprimljena je jutros, 23. listopada u 06.35 sati izravno od voditelja motorne jahte „CODE“, panamske zastave, dok su o događaju obaviještene Lučka kapetanija Split i Lučka ispostava Trogir.

Službenici LK Split provode očevid o uzrocima nasukanja. U trenutku nesreće na motornoj jahti su, uz voditelja, boravila i dva člana posade, svi troje državljani su Republike Hrvatske, od kojih nitko nije ozlijeđen, izvijestili su iz Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Tri tone goriva

Preliminarnim očevidom na poziciji pomorske nesreće službenici splitske Kapetanije ustanovili su da je motorna jahta nasukana pramcem gotovo cijelom dužinom na otočne hridi.

S obzirom da je u brodskim spremnicima preostalo oko 3 tone pogonskoga goriva tip diesel, iz LK Split na poziciju su angažirani pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva DVD Kaštela, koji su vatrogasnom brodicom dopremili plutajuće brane, u svrhu ograničavanja površinskog onečišćenja mora i morskog okoliša, ukoliko se dogodi istjecanje goriva.

Voditelj motorne jahte u međuvremenu je zatražio komercijalne usluge odsukavanja i pripreme za tegalj, nakon čega će plovilo biti otegljeno na sigurnu poziciju radi nastavka očevidnih radnji, u skladu s nalogom Lučke kapetanije Split.

28. travanj 2024 01:44