StoryEditorOCM

Nepalskim ‘robovima s Visa‘ Marijan isplatio 50 tisuća kuna! Iako su ga prijavili policiji, na sudu su ga - hvalili

Piše Vladimir Urukalo
25. lipnja 2021. - 09:15

U slučaju zagrebačkog ugostitelja Zorana Marijana, kojeg je splitska policija uhitila i prijavila za vrlo ozbiljno kazneno djelo trgovine ljudima na pomolu je, doznajemo, neočekivan obrat u kojem bi čak moglo doći i do obustave istrage!

Naravno, nitko od uključenih u slučaj ne želi to još javno reći jer je istraga tek otvorena i treba provjeriti još dosta detalja oko cijele priče, no čini se da u cijeloj priči nema elemenata kaznenog djela za koje ga je policija prijavila. U daljnjem tijeku istrage trebaju se provjeriti mnogi detalji, među kojima su i navodi da je Marijan za njih čak i podnio nadležnim institucijama zahtjeve za odobravanje radnih dozvola i njihova legalnog boravka u Hrvatskoj te što se s tim zahtjevima dogodilo u bespućima hrvatske birokracije.

Naime, četvorica državljana Nepala pred sucem istrage splitskog Županijskog suda u srijedu su dala svoj iskaz kao žrtve, no u niti jednom trenutku nisu protiv 58-godišnjaka iz Zagreba govorili u negativnom kontekstu niti su na bilo koji način potvrdili da je prema njima bio grub, da ih je silom tjerao ili na neki drugi način prisiljavao da u neljudskim uvjetima rade za njega kao robovi.

Kazali su da su bili smješteni u nekakvoj baraci, da su svi spavali na podu i da tu nije bilo sanitarnog čvora, no potvrdili su da su dobivali redovito hranu pa čak i da im je on kuhao i s njima ponekad jeo. Rekli su i da im nije ograničavao kretanje nego ih je samo upozorio da ne idu u mjesto kako ih netko ne bi prijavio policiji dok im on ne sredi dokumente. Putovnice im je uzeo da ih kopira zbog dobivanja dozvola.

image
Mjesto Žena Glava na Visu gdje su držani Nepalci
Vladimir Dugandžić/Cropix

Doznajemo da su pred sudom kazali da je Marijan dobar čovjek i čak su potvrdili da su na jednoj videosnimci zajedno s njim "feštali" u konobi na Visu, a glavni problem zbog kojeg su ga prijavili policiji bilo je to što im nije isplaćivao obećane plaće od po četiri tisuće kuna. Nakon što ih je odveo u Tribunj da rade u njegovim ugostiteljskim objektima, a nije ih platio, strancima je dozlogrdilo te su ga početkom ovog tjedna prijavili policiji u Vodicama, koja je predmet proslijedila splitskim kolegama.

No, i taj novčani dug je riješen u srijedu na splitskom sudu jer je odvjetnica Ivanka Šamija, po naputku svog klijenta, Nepalcima na ruke izbrojila nešto više od 50 tisuća kuna dugovanih plaća. Trojici državljana Nepala isplaćeno je tako po 12 tisuća kuna duga za plaće, a jedan je dobio 16 tisuća kuna, odnosno četiri zaostale plaće. Jednom od njih trojice kojima je dugovao tri plaće Marijan je već prije isplatio dvije i pol plaće, a ostale su neisplaćene te tri.

Zagrebačkog je ugostitelja splitski ŽDO nakon privođenja i ispitivanja pustio da se brani sa slobode, a bila mu je određena mjera opreza zabrane približavanja žrtvama. No, nakon što su Nepalci dali svoj iskaz, i ta je mjera opreza protiv njega ukinuta.

Kako smo doznali, državljani Nepala stari 42, 40, 38 i 32 godine u Hrvatsku su došli preko jedne agencije iz Zagreba koju navodno drži njihov sunarodnjak kojeg smatraju uspješnim i uglednim čovjekom i koji ima hostel u Zagrebu, a stigli su prošle godine jer su trebali biti zaposleni kao vozači jedne od taksi tvrtki. No, budući da je pandemija COVID-a 19 poremetila sve, tako im je i propao taj angažman, a Nepalac ih je potom spojio s Marijanom, kazavši da on za njih ima posao ako žele raditi.

Podsjetimo, splitska je policija prije nekoliko dana izvijestila da su djelatnici Službe organiziranog kriminaliteta splitske policije utvrdili postojanje osnovane sumnje da je muškarac u vremenskom periodu od prosinca 2020. godine do 20. lipnja 2021. godine iskoristio četvoricu državljana Nepala tako što je iskoristio njihov nezakonit boravak i nereguliran radni status u Hrvatskoj, kao i njihovu lošu financijsku situaciju, te ih je vrbovao za zapošljavanje.

Odveo ih je na Vis, točnije u mjesto Žena-Glava. Prema policijskoj prijavi, prisiljavao ih je da za njega rade a da im nije isplaćivao nikakvu novčanu naknadu, a držao ih je, utvrdila je policija, u neprikladnim radnim uvjetima u kojima nije čuvano njihovo zdravlje, sigurnost i dostojanstvo.

Ograničio im je kretanje tako što im je oduzeo dokumente, a obećavao im je da će se moći slobodno kretati nakon što im on ishoduje radnu dozvolu i pomogne im u reguliranju njihova boravka u Hrvatskoj, iako je znao da se to ne može ostvariti.

Prijavljen je za kazneno djelo trgovine ljudima, i to prema više osoba, za što je predviđena kazna od tri do 15 godina zatvora. U članku zakona za koji je prijavljen da će tolikom kaznom biti kažnjen onaj tko "uporabom sile ili prijetnje, obmanom, prijevarom, otmicom, zlouporabom ovlasti ili teškog položaja ili odnosa ovisnosti, davanjem ili primanjem novčane naknade ili druge koristi radi dobivanja pristanka osobe koja ima nadzor nad drugom osobom, ili na drugi način vrbuje, preveze, prevede, skriva ili prima osobu ili razmjenjuje ili prenosi nadzor nad osobom radi iskorištavanja njezina rada putem prisilnog rada ili služenja, uspostavom ropstva ili njemu sličnog odnosa....".

Prema svemu što se dosad pokazalo u ovom slučaju, kako nam govore upućeni, a posebno iz iskaza oštećenih stranih državljana, niti jedan element potreban za obilježja ovog kaznenog djela nije ostvaren.

Pokušali smo još jednom u četvrtak doći do komentara prijavljenog ugostitelja, no na brojeve mobitela koji su javno dostupni kao kontakti njegovih tvrtki nitko se nije javljao.

Na jedan od brojeva koji pripada ugostiteljskom objektu u Tribunju porukom se javila jedna djelatnica koja nam je poručila da će razgovarati sa šefom i reći mu da smo ga tražili. No, povratni odgovor nismo dobili. Marijanova splitska odvjetnica, pak, samo nam je kratko poručila da njezin klijent nije voljan razgovarati za medije te da ništa što se pisalo o ovom slučaju nije točno. No, u detalje nije htjela ulaziti.

17. travanj 2024 12:37