StoryEditor
Hrvatska i svijetPOVRATAK ZIME

Nemojte se previše veseliti zatopljenju: nakon južine, stiže još jedna silovita promjena vremena

Piše šibenski.hr
21. siječnja 2021. - 09:10
Nakon južine nas čeka novi prodor hladnog zrakailustracija/Ranko Šuvar/Cropix

U nastavku tjedna rijetkima će odgovarati južina i česta kiša, na Jadranu i uz njega i obilnija, ali na iznadprosječno visoku temperaturu vjerojatno će se većina manje žaliti. Bit će prilično vjetrovito, na kopnu uz umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar, na Jadranu i jugo, koje će gdjekad biti i olujno, pa će neke rime biti poplavljene, piše HRT.

U četvrtak će tako u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti barem djelomice sunčano, uz umjeren jugoistočni i južni vjetar. Temperatura zraka iznad prosjeka za doba godine - ujutro između 1 i 5 °C, danju oko 14 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj podjednako iznadprosječno visoka temperatura i barem djelomice sunčano vrijeme, ali još vjetrovitije nego na istoku, uz umjeren do jak jugozapadnjak, osobito u Međimurju i Hrvatskom zagorju. U višim predjelima mogući su i olujni udari. Na Banovini također vjetrovito uz dosta sunca i već od jutra za siječanj razmjerno visoka temperatura zraka - najniža će biti između 3 i 6 °C.

Umjereno do pretežno oblačno bit će na sjevernom Jadranu i u gorju, uz povremenu kišu. Puhat će umjeren do jak južni i jugozapadni vjetar, koji će u gorju imati i olujne udare. Bit će iznadprosječno toplo, i ujutro i danju, uz najvišu temperaturu između 11 i 13 °C, u gorju od 7 do 10 °C, pa će se i snježni pokrivač ubrzano topiti.

Vjetrovito uz jako i vrlo jako jugo i južni vjetar bit će na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije. More će biti umjereno valovito i valovito, ponegdje moguće i jače valovito. Uz promjenljivu naoblaku, povremeno će biti kiše, ali će biti razmjerno toplo uz najvišu temperaturu između 10 i 15 °C.

Podjednako toplo i vjetrovito bit će i na jugu Hrvatske, mjestimice s kišom. Puhat će jako jugo i južni vjetar, a temperatura će biti uglavnom između 10 i 15 °C, samo ujutro u zaobalju niža.

I u nastavku će tjedna biti iznadprosječno toplo, a i vjetrovito, osobito do subote - na kopnu uz većinom umjeren i jak jugozapadni i južni vjetar. Kiša će biti česta, u gorju i unutrašnjosti Dalmacije i obilnija.

Već u nedjelju slijedi promjena - sa sjevernim će vjetrom opet dolaziti hladniji zrak pa će ponovno biti i snijega, vjerojatno samo nakratko, i to najprije u gorju, uglavnom u ponedjeljak i u nekim nizinama. 

Na Jadranu još kišovitije, mjestimice i uz obilnije pljuskove, te vjetrovitije, uz često jako, na udare i olujno jugo i južni vjetar. Potkraj nedjelje na sjevernom će dijelu zapuhati jaka bura, ali samo kratkotrajno i prolazno jer već prema sredini sljedećega tjedna ponovno se povećava vjerojatnost južine..., prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

item - id = 1072230
related id = 0 -> 1098004
related id = 1 -> 1094568
27. rujan 2021 12:42