StoryEditor
Hrvatska i svijetStroža pravila

Nema više picavanja! Zastupnici će za neopravdane izostanke iz Sabora biti novčano kažnjavani

Piše H
7. lipnja 2017. - 21:25

Saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove u srijedu je donio zaključke koji bi trebali omogućiti primjenu zakona o pravima i dužnostima zastupnika, odnosno novčano kažnjavanje zastupnika koji ne dolaze na sjednice.
 
Zastupnici će, zaključeno je, predsjednicima svojih klubova dostavljati dokaze o nazočnosti na sjednici najkasnije do 7. u mjesecu za prethodni mjesec, zastupnici koji nisu ni u jednom klubu to će dostavljati tajniku plenarne sjednice (Ivanu Bukarici), a oni će, pak, zbirna izvješća slati Odboru koji će onda odlučivati o umanjenju mjesečnog paušala od 1.500 kuna za neopravdane izostanke.

Odbor je takav zaključak donio nakon što je njegova stručna služba upozorila da u izmjenjenom Zakonu, koji je na snagu stupio 13. svibnja, neke stvari nisu jasno definirane i ne može ih se provesti. Nejasno je, primjerice, tko će Odboru dostavljati dokumentaciju o izostancima, istaknuli su iz stručne službe, držeći da bi najlogičnije bilo da se evidencija vodi u klubovima zastupnika.

Novo je da će se od 1. srpnja ove godine, zastupnicima paušal isplaćivati za prethodni, a ne za tekući mjesec kako je sadašnja praksa.
Sabor je u travnju, na inicijativu Mosta, izmjenio Zakon o pravima i dužnostima zastupnika i time otvorio mogućnost da se zastupnici po prvi put novčano kažnjavaju ako neopravdano izostanu s plenarne sjednice. Za svaki neopravdani izostanak mjesečni bi im se paušal od 1500 kuna umanjivao za jednu tuzemnu dnevnicu (170 kuna). Zastupniku će se izostanak opravdati u slučaju bolesti, što će morati dokazati liječničkom potvrdom, zbog smrtnog slučaja u obitelji, sudskog poziva, nazočnošću društveno-političkim, gospodarskim, znanstvenim, kulturnim i drugim skupovima na koje je zastupnik pozvan.
Odbor je predložio Saboru da na osobni zahtjev razriješi Petru Mandić, predstojnicu Ureda bivšeg predsjednika Sabora Bože Petrova (Most). 

item - id = 490492
related id = 0 -> 1147381
related id = 1 -> 1147308
02. prosinac 2021 14:02