StoryEditorOCM

Nema milijune, dvorane, ni stranačku mašineriju, ali radi ono što se 'troje velikih' ne usudi: potpuni autsajder bi mogao postati pravi junak ovih izbora

Piše Marina Karlović-Sabolić
17. prosinca 2019. - 11:06

On nema milijune. Iza njega ne stoji moćna stranačka mašinerija. On ne zakupljuje dvorane, voza uokolo simpatizere niti organizira velebne skupove.

On je šaljivdžija koji govori o ozbiljnim stvarima. Filmaš koji se ismijava političarima. I potpuni autsajder koji bi unatoč tome – ili upravo zbog svega toga – mogao postati pravi junak ovih predsjedničkih izbora.

Dario Juričan (alias Milan Bandić) radi ono što se nitko od tri najjača kandidata ne usudi. On govori o daleko najvećem hrvatskom problemu – korupciji.

Originalna poruka

Ruho u koje se zaodjenuo je ono bandićevsko. Juričan je “razvalio” priču o kućicama na Adventu – onima koje je po povlaštenoj cijeni dobio vozač zagrebačkoga gradonačelnika i nekoliko njegovih kompanjona, a onda ih, često i po deset puta većoj cijeni, liferao drugima.

Juričan je osnovao tvrtku Usluge i protuusluge d.o.o., biračima obećao da će raditi za sebe, ali i za njih, i – na iznenađenje mnogih – uspio skupiti 13 tisuća potpisa potrebnih za predsjedničku kandidaturu.

Vremenom je priču proširio i na Splićanina Ivu Sanadera i ostale žrtve USKOK-a, tog “udruženja koje sustavno proganja hrvatske domoljube”.

– Juričan će dobiti više nego što se misli – procjenjuje prof. dr. Dražen Lalić s Fakulteta političkih znanosti. Juričanova prednost je, prema njegovim riječima, što ima originalnu poruku i što je stalno prisutan u medijima.

– On je politički zavodnik koji se oslanja na politiku apsurda i satire. Dio birača smatra da ponuda kandidata nije dobra, i spremni su Juričanu dati svoj glas – ističe Lalić.

Lijevi glasovi

Time bi najveću štetu mogao imati SDP-ov kandidat Zoran Milanović, kojemu bi Juričan svojom satirom u posljednjem tjednu uoči izbora mogao preuzeti dio lijevih glasova.

Tko je Dario Juričan?

Dario Juričan rođen je 1976. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je germanistiku i komparativnu književnost. Diplomirao je filmsku umjetnost na London Film Academy.

Zajedno s poznatim novinarom Sašom Paparellom autor je filma “Gazda” inspiriranog poslovnim putem Ivice Todorića. Na filmskom festivalu u Puli 2017. godine dobio je nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film.

Uslijedio je dokumentarac “Gazda: Početak”, u kojemu je prikazao lik i djelo posrnulog tajkuna Miroslava Kutle, koji se od hrvatskog pravosuđa skrio u Hercegovinu.

Juričan i Paparella pripremaju i treći nastavak serijala. Radnog naslova “Kumek”, koji se, naravno, bavi likom i djelom Milana Bandića.

Dario Juričan u priču s predsjedničkim izborima krenuo je iz čiste zafrkancije. I, sudeći prema neslužbenim informacijama iz krugova njegovih suradnika, nije mu cilj nakon izbora osnivati stranku, političku platformu ili neku novu opciju.•

NAJBOLJI POTEZI

POSTAVLJANJE PLOČA

– Na potezu oko HDZ-a i Trga žrtava fašizma u Zagrebu Juričan je organizirao akciju "Spašavanja Hrvatske" promijenivši nazive ulice Kralja Zvonimira u "Dr. Ive Sanadera, izdavača i ljubitelja opere", dok je Trg žrtava fašizma preimenovao u "Trg žrtava USKOK-a"

OGRAĐIVANJE ADVENTA

– Žutom trakom na kojoj je pisalo "Korupcija u tijeku" Juričan je ogradio kućice na zagrebačkom Adventu. Među njima i onu koja, navodno, pripada Miroslavu Škori

BANDIĆEVA BISTA NA PANTOVČAKU

– U okviru posjeta građana Uredu predsjednika Republike, Juričan je na Pantovčak pokušao unijeti bistu zagrebačkoga gradonačelnika. "Očekujem da će korupcija danas ući u Predsjedničke dvore, da ću napokon razgledati moj budući ured i vidjeti je li tamo Zdravko Mamić stvarno radio štetu ili nije ili će me, kada dođem tamo u veljači 2020., dočekati pristojan ured", poručio je Juričan.

23. travanj 2024 18:29