StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIsti Zakon za sve

Nećemo više biti europska "kanta za smeće": Uskoro se i Hrvatska skida s liste zemalja u koje se šalju 'bofl' proizvodi

12. travnja 2018. - 15:44

Plasiranje naizgled istih proizvoda različite kvalitete na tržište Europske unije uskoro će i zakonom biti zabranjeno. Najavila je to jučer Biljana Borzan, hrvatska zastupnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, predstavljajući u Zagrebu novi prijedlog zakona Europske komisije kojim će se regulirati ovaj problem.

Podsjetimo, brojna istraživanja provedena zadnjih godina u novijim članicama EU-a – Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Hrvatskoj – pokazala su da proizvođači na istočno tržište Europske unije plasiraju proizvode koji se sastavom razlikuju od onih u trgovinama na Zapadu, te su u pravilu slabije nutritivne vrijednosti.

Nakon opsežnog ispitivanja koje je lani Biljana Borzan provela u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu (HAH), dokazujući da jedemo lošije od Nijemaca, reagirale su tri velike korporacije – "Ferrero", "Hipp" i "Bahlsen" – najavljujući kako će i na istočnom i na zapadnom tržištu Unije njihovi proizvodi imati istu recepturu. Novi bi zakon trebao prisiliti i sve ostale da se ponašaju na isti način.

– Na početku mandata su mi iz Komisije govorili da, dok je proizvod siguran za zdravlje, problema za njih nema. Kao da moramo biti zahvalni što nas ne truju! U nekoliko godina smo, ipak, dogurali do prijedloga zakona koji bi trebao regulirati cijelo EU tržište. Komisija će, naime, u Direktivi o nepoštenoj poslovnoj praksi zabraniti prodaju proizvoda koji se oglašavaju kao isti a imaju značajne razlike u sastavu i karakteristikama. To je i preporuka koja stoji u mom izvješću za Europski parlament – kazala je Borzan i dodala da spomenuta Direktiva mora biti ispregovarana još i u Europskom parlamentu i Vijeću. S obzirom da Vijeće čine vlade država članica, ona je jučer još jednom apelirala na hrvatsku Vladu da se aktivnije uključi u rad tog tijela i osigura da prođe prijedlog Komisije, kojim se sprječava diskriminacija potrošača.

Zašto se nismo javili?

– Osigurala sam 800 tisuća eura za europsko istraživanje kvalitete, na koje se naša Vlada nije ni prijavila. Dokad će ignorirati činjenicu da se više od 80 posto građana Hrvatske zbog "bofl" proizvoda osjeća građanima drugog reda? U Europskom parlamentu okupljam zastupnike različitih političkih opcija kako bih osigurala podršku, ali i na Vijeću prijedlog zakona mora biti podržan. To je posao naše Vlade – objašnjava europarlamentarka.

Borzan je istaknula i da je ovaj zakonski prijedlog samo jedan dio velikog paketa što ga je Komisija pripremila za potrošače, a koji uključuje i zakon koji regulira pravo na kolektivnu tužbu.

– Zajedno s BEUC-om (Europsko udruženje potrošača, op.a.) pisala sam Komisiji kako je potrebno uvesti mehanizam kolektivne tužbe. Skandal s Volkswagenom pokazao je kako su europski kupci ostali nezaštićeni, a američki su se naplatili. Istaknuli smo i kako se i u slučaju dvostruke kvalitete treba osigurati kolektivna tužba. Ako taj zakon stupi na snagu, to će biti dvostruko osiguranje da će se jednakost svih građana poštovati – kazala je Borzan.

20. travanj 2024 01:59