StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘Pobunjenici‘ u SDP-u

Neće glasati da se iz saborskog Kluba SDP-a izbace zastupnici ‘koji se ničim nisu ogriješili o Statut i programska načela stranke‘

Piše Hina
2. listopada 2021. - 19:31

'Pobunjenici' u SDP-u: Opet ćemo glasati protiv izbacivanja kolega Nekoliko oponenata predsjednika SDP-a Peđe Grbina u stranačkom Klubu zastupnika, nakon sjednice Glavnog odbora SDP-a, u subotu su izjavili da će ponovno biti protiv izbacivanja četvero članova Kluba koji su ostali bez stranačke iskaznice.

„Odluku Glavnog odbora sam iščitala na način da oni koji je neće poštivati 'lete' iz stranke. Zaključci su bili nepotrebni jer nitko ne dovodi u pitanje da se moraju poštivati načela stranke i programske smjernice", rekla je saborska zastupnica SDP-a Katica Glamuzina, nakon što je Glavni odbor donio zaključke koji nalažu da su svi SDP-ovci u predstavničkim tijelima dužni provoditi odluke tijela stranke.

Glamuzina smatra i da Statut stranke i Poslovnik Kluba koji je pisao Peđa Grbin, a kojemu je nadležan Poslovnik Hrvatskog sabora, ne pretpostavlja niti daje ovlasti stranačkim tijelima da rade operativne i kadrovske promjene u Klubu nego o tome odlučuje isključivo Klub.

"To bi vrsni pravnik, kakvim Grbin sebe smatra, trebao znati“, ustvrdila je.
Glamuzina kaže da "sasvim sigurno neće glasati da se iz saborskog Kluba SDP-a izbace zastupnici koji se ničim nisu ogriješili o Statut i programska načela stranke".
To, kaže, ni predsjednik stranke ne može dokazati jer ni na Glavnom odboru nije iznio dokaze za to.
"Spremna sam prihvatiti bilo kakve sankcije koje je stranka spremna poduzeti protiv članova koji se nisu ogreznuli o Statut. Ako je stranka spremna izbaciti ljudi koji su članovi i poštuju Statut, to je onda problem stranke i tijela koja su trenutno na vlasti“, odgovorila je na pitanje je li spremna na izbacivanje iz stranke.

"Nas 18 nismo neprincipijelni, a nismo ni kukavice. Ako smo glasali, glasat ćemo i opet isto", rekla je Glamuzina.
Posavec-Krivec: Zaključci su prolongacija teških odluka u SDP-u

I druga SDP-ova zastupnica Ivana Posavec Krivec smatra da za te zaključke nije bilo potrebe i da su prolongacija donošenja teških odluka u SDP-u i još jedan smokvin list iza kojeg se rukovodstvo, nažalost, skriva jer mu ne odgovaraju odluke koje se donose temeljem Poslovnika Hrvatskog sabora i koje su ingerenciji Kluba zastupnika SDP-a.
Jedina ingerencija koju mi kao zastupnici u Hrvatskom saboru, okupljeni u Klubu SDP-a, imamo je odlučivati o našim unutarklupskim pitanjima koja se tiču kadrovskih i drugih tehničkih stvari, kazala je.

Naglasila je da je pitanje izbacivanja članova Kluba koji više nisu u SDP-u za njih završeno na prošloj sjednici Kluba zastupnika na kojoj su, kaže, svi glasali kao i predsjednik stranke Peđa Grbin. Nijedan glas nije dobio prijedlog da se četvero kolega koji više nisu članovi stranke izbaci iz Kluba SDP-a, što znači da i danas imamo 32 člana Kluba. To je potvrdio i Arsen Bauk kada je s brojem 32 išao na pregovore s ostatkom opozicije oko kadrovskih pitanja u Saboru koja treba riješiti, napomenula je.
„Dakle, ili ćemo svi u jednom trenutku prestati biti članovi SDP-a što je novo i moguće rješenje da bismo sutra bili oni koji se ne broje na glasanju u Klubu SDP-a. Je li to nakana koja proizlazi iz odluke Glavnog odbora, mi to još ne znamo, ali vidjet ćemo vrlo brzo", rekla je Posavec Krivec.

U Klubu SDP-a je trenutačno 18 'pobunjenika', od ukupno 32 člana: Davor Bernardić, Zvane Brumnić, Erik Fabijanić, Katica Glamuzina, Domagoj Hajduković, Matko Kuzmanić, Vesna Nađ, Romana Nikolić, Marina Opačak Bilić, Rajko Ostojić, Željko Pavić, Ivana Posavec Krivec, Renata Sabljar-Dračevac, Irena Šimunić, Davorko Vidović, Franko Vidović, Nikša Vukas i Sanja Udović - a hoće li ta grupacija ostati kompaktna i slijedi li raskol Kluba, bit će jasnije nakon sjednice Kluba u srijedu.

 

15. travanj 2024 02:46