StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSULUDE TEORIJE

Ne, u Hrvatskoj se ne nalazi nikakvo tajno postrojenje koje kontrolira naša vojska i preko kojega izazivaju potrese!

Piše Šibenski.hr
11. lipnja 2023. - 17:31

Brojni korisnici društvenih mreža na svojim profilima dijele fotografije radarskog postrojenja na Sljemenu, vrhu "zagrebačke planine" Medvednice, uz opis kojim se insinuira da je riječ o sastavnici takozvanog HAARP-a, što bi bila kratica za sustav kojim se – kako vjeruju teoretičari zavjere – kontroliraju vremenske prilike, izazivaju potresi i slično, analizira Faktograf.

Inače, istraživački program HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program) jedna je od omiljenih i čestih tema teoretičara zavjere, a zapravo se radi o civilnom i vojnom programu pokrenutom u SAD-u pri kojem se rabe visoko frekventni radio valovi za istraživanje gornjih dijelova zemljine atmosfere.

Na fotografiji uz koju se insinuira da prikazuje dio HAARP sustava nalazi se radar FPS-117, za čiji rad je zadužena Hrvatska vojska, točnije njezina sastavnica ZMIN. U pitanju je Bojna zračnog motrenja i navođenja, koja djeluje u okviru Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

image

F B

Radari američke proizvodnje Hrvatskoj su isporučeni 2000. godine, imaju civilnu i vojnu namjenu, a prvi je instaliran upravo na Sljemenu. Preostale četiri radarske postaje instalirane su na lokacijama Pelješac, Papuk, Učka i Borinci. Kako je za časopis Hrvatska vojska pojasnio poručnik ove postrojbe Nino Marasović, "namjena radarske postaje neprekidno je radarsko motrenje zračnog prostora, distribucija podataka u operativno središte i održavanje tehnike u prvom stupnju održavanja". Radi se o jednom od najsuvremenijih radarskih sustava s dometom od oko 450 kilometara.

Dakako, radar na Sljemenu za širu javnost nije nikakva tajna. Dapače, o aktivnostima vezanim uz predmetno radarsko postrojenje MORH redovito izvještava javnost, kao što je to bio slučaj 2020. godine, kad se na Sljemenu provodilo redovno ocjenjivanje tehničke spremnosti sustava za nadzor zračnog prostora u sustavu NATINAMDS (NATO Integrated Air and Missile Defense – integrirani sustav protuzračne i proturaketne obrane) od strane NATO TECHEVAL tima iz NATO-ovog Zapovjedništva savezničkih snaga za Europu.

29. travanj 2024 21:35