StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsve se crveni

Ne nazire se brzi kraj ovom paklu: Šibenčani će teško osvježenje naći i u ‘uskuhalom‘ moru

Piše Šibenski.hr
12. srpnja 2024. - 07:54

Cijela Hrvatska je pod crvenim upozorenjem meteoalarma zbog vala vrućina.

Uz poneki popodnevni pljusak na krajnjem sjeveru, na kopnu će se nastaviti, uz manje varijacije, maksimalne dnevne temperature bar do sredine idućeg tjedna. Stoga valja pripaziti, odnosno ako je moguće, ograničiti aktivnosti na suncu sredinom dana.

Taj savjet vrijedi i za Jadran, gdje će prevladavati vedrina, osobito u Dalmaciji. Visoka noćna temperatura mnogima će otežavati odmor, posebno na jugu. Na sjevernom dijelu Jadrana kratkotrajni predah mogao bi donijeti pokoji lokalni popodnevni pljusak, za koji je najveća vjerojatnost u subotu, piše HRT.

“Nastavlja se utjecaj vrlo tople zračne mase s jugozapada, dok će vlažan i hladniji zrak biti većinom sjevernije. Pa, uz manje varijacije, s velikom pouzdanošću možemo reći da će se u Zagrebu i Hrvatskoj vrućine nastaviti.

U Hrvatskoj je inače znalo biti i viših temperatura. Najviše, gotovo 43°C izmjereno je u Pločama 1981. godine, a na primjer, u Zagrebu prije 74 godine 40,4°C.

Zbog dugotrajnosti zadržavanja dnevnih vrućina i jutarnjih toplina tijekom ovog toplinskog vala DHMZ je za cijelu zemlju objavio najviši – crveni stupanj upozorenja na opasnost od vrućine i u idućim danima.”

“Na istoku će sutra prevladavati sunčano. Postoji mala vjerojatnost za popodnevni pljusak, osobito u danju sparnoj Posavini. Vjetar slab ili umjeren jugoistočni, najviša temperatura oko 37°C.

U središnjim predjelima slično, oko 36°C, većinom sunčano, uglavnom suho i sparno, na sjeveru povremeno umjeren sjeverni vjetar. Na zapadu većinom sunčano. Ujutro lokalno sumaglica i magla, a popodne je moguć kraći pljusak. Najviša temperatura od 30°C do 33°C, na Jadranu od 33°C do 36°C stupnjeva.

U Dalmaciji će danju prevladavati vedrina, vrućina i sparina. Poslijepodne u unutrašnjosti uz lokalni razvoj oblaka. More malo do umjereno valovito, vjetar slab do umjeren jugozapadni ili sjeverozapadni. 

Nakon još jedne vrele noći, tijekom koje će temperatura rijetko biti niža od 25°C, te obilja sunčanih sati danju – na jugu će i sutra biti sparno. Ni more temperature oko 28°C stupnjeva neće pružati veće osvježenje, baš kao ni uglavnom slab vjetar s mora.”

“Na kopnu u subotu, uz prolazno umjeren jugozapadnjak, postoji mogućnost za lokalno izraženije pljuskove na sjeveru, no i dalje će prevladavati sunčano i vruće te uglavnom suho vrijeme. Malo manje vruće bit će u nedjelju i ponedjeljak poslijepodne.

Vrućina se nastavlja i na Jadranu. Često s toplim, na jugu i vrlo toplim noćima, te vrućim i u Dalmaciji uglavnom vrlo vrućim i nerijetko sparnim danima. Na sjevernom dijelu, osobito u Istri u subotu, mogući su pljuskovi, no i dalje pretežno sunčano, poslijepodne uz povremeno umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar”, prognozirao je Izidor Pelajić iz DHMZ-a.

07. rujan 2024 18:46