StoryEditor
Hrvatska i svijetJako neugodan problem

Navala turista i čudno vrijeme izložili Dalmaciju pravoj pošasti: razmnožile se stjenice, na udaru osobito gosti u privatnom smještaju! Stručnjak otkriva kako ih uočiti u prostoru te kako otkriti da vam piju krv po noć

Piše Tea Sumić- Miletić
19. lipnja 2019. - 19:49

U paketu s procvatom apartmanskog smještaja i nezapamćenim gužvama, navala turista Dalmaciji je donijela i stjenice. Male krvopije baš su se lijepo udomaćile i zadaju muke i građanima i gostima - gosti se vrte u krevetu i ne mogu spavati od napasnih insekata, a građani se crvene dok zovu Cian, jer tko je to vidio, u 21. stoljeću imati 'podstanare' koje prije povezujemo s potleušicama u nekoj zabiti nego s lijepo uređenim apartmanima uz more. 

- Stjenica ima sve više i više, za to je 'kriv' razvoj turizma. One su baš veliki problem jer ih je jako teško suzbiti. Ljudi nas već zovu, najviše mali iznajmljivači i vlasnici hostela - otkriva nam Robert Zidar, direktor službe sanitarne zaštite u splitskom Cianu te dodaje da su ove godine stjenicama, kao i drugim insektima, pogodovale neuobičajene vremenske prilike.

Pitamo ga je li moguće da stjenice ne vole hotele pa 'odsjedaju' samo u apartmanima, na što nam odgovara da ih vjerojatno ima i u luksuznim hotelima, no njihovo je osoblje dobro obučeno kako bi odmah uočilo problem, jer kod pojave stjenica vrlo je važno hitno reagirati. 

Pitamo na što bi iznajmljivači trebali obratiti pažnju.

- Nakon svakog gosta prostor treba dobro pregledati, pažnju valja obratiti na plahte i na crvene mrljice krvi na njima, a treba pogledati po i uglovima sobe i ispod madraca ima li izmeta koji izgled kao crne točkice. Savjetujem iznajmljivačima da temeljito pretraže područje oko kreveta, a dobro je preghledati i oko utičnica jer se u njih vole zavuči. Bitno je vršiti redovitu kontrolu - upozorava Cianov direktor službe sanitarne zaštite.

Ovaj problem ne smije se zanemariti, ističe Zidar, jer jednom kad se razmnože jako ih se teško riješiti jer ih je teško uočiti, a i imaju se običaj zavući u pukotine i rupice pa je Cianovim ekipama potzrebno i do tri puta izlaziti na teren. 

Pitamo postoji li nekakvo sredstvo prevencije, možda nekakve klopkice poput onih za žohare.

- Postoje feromonske lovkice, mogu se naručiti preko interneta, no one imaju samo funkciju monitoringa, dakle otkivanja jesu li stjenice prisutne u objektu. Baš ih i ne preporučujem, jer imali smo slučajeva da se u lovku uhvate samo jedna-dvije stjenice, a apartman ih je pun - skeptičan je Zidar. 

Stjenice su svjetski problem, jer su sitne, teško uočljive, a čak i dok grizu lako prođu nezapaženo jer ispuštaju anestetik te su, osim toga, najaktivnije oko 4 sata ujutro, kad nas većina spava najdubljim snom.

Znak da ste s njima dijelili krevet su crveni tragovi ugriza za koje je karakteristično da se protežu i ravnoj crti. Vole gristi izložene dijelove tijela kao što su noge, ruke, vrat i lice.

Nakon što nam se napiju krvi, poprimaju tamnocrvenu boju, a ženke postaju plodne. Jajašca ostavljaju na skrivenim mjestima, a nove se stjenice iz njih izlegnu za oko 3 tjedna. Kad su se dobro nasisale krvi, stjenice mogu dugo gladovati: hrane se jednom tjedno, a bez hrane mogu preživjeti mjesecima. Još jedan znak da su prisutne u prostoru je težak slatkasti miris koji potječe od kemikalija koje ispuštaju u svrhu komunikacije.

Izdvojeno

01. listopad 2020 22:25