StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetšto im se sprema?

Nastavnici strahuju zbog skraćenih satova: Mjesečno gubimo i do 10 sati, ne bi nas čudilo da nam zbog toga odbiju od plaća. A to nije jedini problem

Piše Marijana Cvrtila
6. listopada 2020. - 16:16

"Sat su nam skratili na 40 minuta, a sad se pitamo hoće li za tim argumentom posegnuti ako nam požele rezati plaće?
Naime, zbog takve odluke neki učitelji i nastavnici gube dnevno i do pola sata nastave, što je na mjesečnoj razini između šest i deset (sunčanih) sati. Ne bi nas iznenadilo da Ministarstvo počne licitirati s takvom računicom ako nam odbije isplatiti smjenski i prekovremeni rad, ili ako se u slučaju pogoršanja situacije s koronavirusom donese odluka o rezanju plaća u prosvjeti."

Mjesec je dana otkako je počela nova školska godina, a ovo je jedno od pitanja zbog kojeg nam se obratio učitelj (podaci poznati redakciji) koji, kako kaže, pomno osluškuje "što se valja iza brijega" i spremaju li se učiteljima rješenja koja bi u nadolazećim neizvjesnim danima itekako mogla ići na njihovu štetu.

'Dosjetit će se oni...'

Podsjetimo, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, na prijedlog osnivača (gradova i županija), u ovoj je školskoj godini odobravalo skraćivanje školskog sata s 45 na 40 minuta kako bi se u novim protuepidemijskim okolnostima, u školama koje nemaju dovoljno prostornih uvjeta, mogla izvoditi nastava u učionicama.

To je također bilo potrebno kako bi se između dviju smjena osiguralo dovoljno vremena za dezinfekciju prostora, a sad se učitelji pribojavaju kako bi im se to moglo obiti o glavu.

– U zadnje vrijeme sindikati se bore da se učiteljima koji rade dvostruko, u učionicama i online nastavi, plati smjenski rad, ali je pitanje što će biti od toga. Prije će se oni sjetiti da bi nam mogli odbiti od plaće vrijeme izgubljeno zbog skraćenja školskog sata – oprezan je taj učitelj, koji poziva Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) da se o ovome jasno izjasni.

– Do mene nije stigla vijest da bi se išlo na takvu mogućnost. Ovo su okolnosti na koje nismo utjecali mi učitelji, nego osnivači i Ministarstvo. Ali, u školstvu uvijek postoji bojazan oko mnogo toga, pa poučeni ranijim iskustvima, nije ni čudo da se pojedini učitelji pribojavaju i takvog scenarija.

Bojazan postoji i zbog pada BDP-a, kao i neizvjesnih dana pred nama. Ne bi nas iznenadilo da se pod tom krinkom opravdavaju budući potezi, pa i oni vezani za kraći nastavni sat – kaže Tvrtko Pleić iz udruge "Nastavnici organizirano" i profesor geografije u zagrebačkoj gimnaziji.

Skraćivanje školskog sata za pet minuta, odnosno blok-sati za deset minuta, imat će, pak, druge posljedice, upozorava on.

Moguća redukcija sadržaja

– Kurikularnu reformu sigurno nećemo moći izgurati kako je bilo zamišljeno. U ovim okolnostima, dok smo još u školi, skraćivanjem tih pet minuta još nismo izgubili toliko od sadržaja, ali se morao udariti drukčiji tempo.

Na primjer, ne možemo više prilikom učenja određenih lekcija organizirati grupni rad učenika, jer nemamo dovoljno vremena za objašnjavanje takvog načina rada. Nastava je uglavnom frontalna, nastavnici izlažu 25 do 30 minuta, a onda imamo desetak minuta za ponavljanje. To nije ono što reforma zahtijeva od nas – kaže profesor Pleić, dodajući kako će u slučaju prelaska na online nastavu sigurno morati doći i do redukcije sadržaja.

Sebastijan Troskot, voditelj područnog ureda školskog sindikata Preporod u Splitu i učitelj povijesti, naglašava kako svaki učitelj i nastavnik i dalje odrađuje propisanu normu od 22 do 24 nastavna sata neposrednog odgojno-obrazovnog rada tjedno, a to što taj sat traje 40 minuta ne treba imati nikakav utjecaj na plaće.

– Mi smo tu normu tehnički formalno-pravno odradili. Ne mogu učitelji ispaštati zbog odluka koje su drugi odredili. Ali, živimo u specifičnim vremenima i ako nam netko namjerava rezati plaće, onda i skraćivanje sata može biti opravdanje i izgovor. Međutim, to ne drži vodu. Bolje onda otvoreno reći: "U banani smo" – poručuje Troskot.

Ministarstvo: Nema razloga za strah

Nakon nastavničkih poziva oglasili su se iz Ministarstva znanosti i obrazovanja iz kojega su za naš list zajamčili:

– Zbog skraćenja školskog sata sigurno neće doći do smanjenja plaća ili neisplate ugovorenih prava iz kolektivnih ugovora i drugih propisa – stoji u kratkom odgovoru.

Također, dostavili su podatke prema kojima su ukupno 903 matične i područne škole, od njih ukupno 2440 u Hrvatskoj, dobile suglasnost za skraćivanje nastavnoga sata s 45 na 40 minuta – od kojih je 558 osnovnih te 345 srednjih škola.

23. travanj 2024 08:42