StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetotvoreno pismo

Nastavnici Akademije dramske umjetnosti traže ostavku rektora Borasa: Odluka o sufinanciranju Sedlarova filma kap je u moru i simbol ozbiljne krize

Piše Hina
23. srpnja 2020. - 13:24

Nastavnici Akademije dramske umjetnosti (ADU) Sveučilišta u Zagrebu uputili su otvoreno pismo rektoru Damiru Borasu u kojem traže njegovu ostavku zbog odluke da Sveučilište sufinancira dokumentarni film o sportu Jakova Sedlara, kojom je, smatraju, zlouporabio položaj rektora.

Nastavnice i nastavnici ADU ocjenjuju da sufinanciranje Sedlarova dokumentarnog filma "Hrvatske sportske legende" ne ispunjava niti jednu od zadaća Sveučilišta.

"Smatramo kako ste ovakvom odlukom zlouporabili položaj rektora te povrijedili ugled same funkcije i Sveučilišta u cjelini", stoji u pismu.

Nastavnici ističu da im je cilj stvoriti uvjete da mladi ne odlaze u bogatija i razvijenija društva, "nego da ostanu ovdje i čine ovu državu bogatijom i razvijenijom", a rektor bi, smatraju, "morao prednjačiti u takvom razmišljanju i ponašanju". 

Odluka o sufinanciranju Sedlarova filma, ističu, ignorira svrhu Sveučilišta i ignorira njegovu zadaću prema studentima te je, tvrde, vide kao kap u moru rektorovih pogrešnih odluka i simbol ozbiljne krize Sveučilišta koje je generator rektor Boras.

Zato nastavnici ADU smatraju da rektor treba odstupiti s funkcije koju obnaša i prije isteka mandata.

"Nije nam poznat podatak da Sveučilište ima običaj niti ustaljenu praksu sufinanciranja filmova", napominju nastavnici u pismu dodajući da se tome, ako je to prvi korak u uspostavi takve prakse, oštro protive, osim u slučaju sufinanciranja studentskih filmova te filmova izravno vezanih za Sveučilište i sastavnice Sveučilišta. 

Podsjećaju da je zakonodavnim okvirom sufinanciranje audiovizualnih djela svih vrsta povjeren institucijama HAVC-a i HRT-a. 

Nastavnici napominju da je na portalu Elektronički oglasnik javne nabave Republike Hrvatske, u registru objavljenih ugovora, dostupan podatak da je Sveučilište u Zagrebu u dva navrata sufinanciralo dokumentarni film "Hrvatske sportske legende" Jakova Sedlara u iznosu od 274.750 kuna.

Logično bi bilo, smatraju, da je Sveučilište, ako "iz nekog razloga želi i treba film o hrvatskim sportskim legendama, u proizvodnju tog filma na neki način uključi i svoju sastavnicu koja se bavi filmskom djelatnošću".

18. travanj 2024 13:29