StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsastanak vrha HDZ-a

Nasljednik ministra Horvata bit će poznat ovog tjedna, Šibenčanin Milošević oglasio se na Facebooku

Piše Šibenski.hr
21. veljače 2022. - 18:56

Predsjednik Kluba zastupnika Hrvatske demokratske zajednice u Hrvatskom saboru Branko Bačić rekao je nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a da se stranka, Vlada, vladajuća većina i Klub zastupnika HDZ-a zalažu za potpunu neovisnost pravosudnih institucija.

- Predsjednik nas je upoznao s onim saznanjima koja ima on, a koja su uglavnom ista ona koja u najvećem dijelu možemo iščitati iz medija. Stav Predsjedništva je da se Vlada, stranka, vladajuća većina i klub HDZ-a zalažu za potpunu neovisnost pravosuđa i sudbene vlasti. To smo ne samo više puta komunicirali, takvo je naše postupanje od prvoga dana. Potpuna neovisnost i od zakonodavne i od izvršne vlasti. Prije određenog vremena je u Saboru raspravljeno izvješće glavne državne odvjetnice gdje smo njoj i DORH-u dali podršku, prije svega u borbi protiv kourpcije i organiziranog kriminala. Nulta stopa tolerancije na to treba biti, bez obzira o kome se radi, DORH ima otvorene ruke da postupa sukladno zakonu, u tom smislu smo i na Predsjedništvu dali punu podršku - rekao je Bačić.

- Ono što je nama sporno je da čitavo ovo vrijeme, ne samo od subote i Horvatova uhićenja, nego već dugi niz godina očito iz institucija cure određeni podaci koji idu u javnost i odaju dojam da je osoba protiv koje se vodi postupak ustvari i kriva. To ne možemo podržati, očekujemo da DORH i glavna državna odvjetnica utvrde na koji način ovakve selektivne informacije cure u javnost i tko ih pušta da se unaprijed stvara slika o predmetu - dodao je.

Bačić je otkrio i da će, zbog važnosti obnove, nasljednik Darka Horvata biti poznat već ovoga tjedna te da će se o tome raspravljati već sutra na sastanku vladajuće koalicije.

- Aktualna događanja nikako ne možemo povezivati s rekonstrukcijom Vlade. Predsjednik Vlade je mandatar i na njemu je da u svakom trenutku, ako procijeni da pojedini ministar ne ispunjava kriterije, predloži vladajućoj većini promjenu određenih ministara. U ovome trenutku to nije na stolu. Obnova je važna i smatramo da u ovom trenutku treba što prije imenovati novog ministra graditeljstva. U ovom trenutku nema govora o rekonstrukciji Vlade. O tome nismo razgovarali - rekao je Bačić.

Bačić je upitan je li na sjednici bilo riječi o istragama protiv ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića i potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića.

- Koliko mi znamo, ni potpredsjednik Vlade ni ministar Aladrović nisu pozvani na obavijesne razgovore. Kada budemo imali neke informacije, onda ćemo o tome otvoriti razgovore na razini Vlade - rekao je Bačić.

- U ovom trenutku nemamo informacija zbog kojih bismo na bilo koji drugi način mogli postupati prema ministrima koji imaju povjerenje premijera. Predsjednik nas je upoznao s informacijama koje ima. Svi su ministri dok imaju povjerenje predsjednika Vlade. Za sada očekujemo da se navodi koji se njima stavljaju na teret DORH priopći i njima i javnosti. Kada budemo imali takve informacije, koje bi teretile potpredsjednika i ministra, onda će predsjednik Vlade donijeti odluku - dodao je Bačić

Bačića su novinari pitali što bi on napravio da se našao u sličnoj situaciji.

- Kada bih bio u toj poziciji i osjećao da sam napravio nešto protivno zakonu, kada bi taj postupak pretpostavljao zloupotrebu položaja i ovlasti, ne bi me nitko trebao uvjeravati da trebam odstupiti. No, u takvu se poziciju sigurno ne bi doveo - rekao je Bačić.

Bačić je upitan o najavi predsjednika Socijaldemokratske partije Peđe Grbina da će novac koji dobio za odvojeni život donirati u dobrotvorne svrhe.

- Ako se gospodin Grbin ne osjeća krivim, onda nema potrebe vraćati ono što mu prema zakonu pripada - rekao je Bačić.

Bačić je odbacio bilo kakva nagađanja da su uhićenja i istrage protiv ministara u Vladi plod unutarstranačkih sukoba.

- Ovako jak HDZ smeta onima izvan HDZ-a. Svaki tjedan su rasprave na sjednicama HDZ-a, predsjednik uživa punu potporu članova i previranja u stranci nema. To je netočno i laž je - rekao je Bačić.

Milošević dao mandat na raspolaganje

S druge strane, potpredsjednik Vlade, Šibenčanin Boris Milošević danas je svoj mandat stavio na raspolaganje premijeru Plenkoviću, a potom se obratio javnosti preko svog Facebook profila.

Njegovu objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti:

"Uvijek sam postupao u skladu sa zakonom, ulažući sav svoj trud i politički rad u borbu protiv diskriminacije koja je nažalost prisutna u našem društvu, na svim područjima, uključujući razvijenost i ekonomsku održivost života na pojedinim područjima RH.

Kao zastupnik, član Vlade i javna osoba, koja bi češće trebala koristiti javnu riječ, opetovano ukazivati i upozoravati na svaki pojedinačni slučaj diskrimimacije, ja u svom političkom djelovanju ipak biram dugotrajniji put promjene sveobuhvatne javne svijesti o nekoj diskriminatornoj praksi ili postupanju.

U tom smislu sam se bespogovorno borio i borim za prava manjina bez primisli da za sebe ili nekog priskrbim korist, u okviru svojih zakonskih ovlasti i mogućnosti, kao netko tko je izabran da zastupa srpsku nacionalnu manjinu. Kao političar i kao osoba s navedenim uvjerenjima, na taj ću način i nastaviti djelovati.

Potpuno je razumljiv interes javnosti. Primam brojne upite medija, ali ne bih želio komentirati neslužbene i neprovjerene informacije koje se objavljuju", napisao je Boris Milošević.

18. travanj 2024 18:53