StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetgoran latković

Napadnuti novinar RTL-a: ‘Više od udaraca rastužuju me komentari na društvenim mrežama‘

Piše Vinko Paić/SD
21. studenog 2021. - 11:13

Reporter RTL-a Goran Latković još će dugo pamtiti današnji dan - nažalost ne po dobrome.

On je tijekom izvještavanja o prosvjedima na glavnom zagrebačkom Trgu napadnut od strane nekoliko prosvjednika. Prvo su krenuli verbalni napadi, da bi potom dobio udarac laktom u rebra i dva udarca s leđa u glavu.

S Goranom smo razgovarali u subotu navečer, a dok pričamo, čuju se zvukovi poruka podrške koje mu pristižu na zaslon mobitela.

- Kad se sve to dogodilo bio sam pod stresom, tko ne bi... Sad se dobro osjećam, možda još nisam ni svjestan svega i tek će mi sutra biti jasnije. Trebam prespavati, odmoriti se i doći k sebi, jer bilo je baš stresno, govori nam.

Napadače nije uspio vidjeti jer su mu prišli s leđa.

- Prvo sam čuo povike 'RTL odlazi' i mnoštvo verbalnih uvreda. Onda sam osjetio i udarce. Zaboljelo me i fizički i psihički, jer samo sam radio svoj posao, bez obzira na nečije stavova i uvjerenja... Zaboli vas da netko tko je došao tražiti svoju slobodu ugrožava drugu osobu. Bilo mi je bitno samo što prije maknuti se od njih, sačuvati zdrav razum i izaći neozlijeđen iz svega toga zajedno s kolegom snimateljem. Da se to ne bi pretvorilo u nešto puno gore. Strah sam možda osjetio tek kasnije, ističe Latković koji je sve prijavio i policiji, ali zbog tajnosti postupka ne može ništa više reći.

image
- Ono što me najviše rastužilo komentari su na društvenim mrežama gdje mnogi pišu: 'Malo ste dobili, dobro ste prošli', kaže Latković.
Jutarnji.hr

- Prosvjed je demokratsko pravo, ali kada se prosvjeduje za slobodu onda bi bilo dobro da se pri tome ne ugrožavaju druge osobe. Ostao sam u čudu kako mi nitko nije priskočio u pomoć. Sigurno je bilo tamo ljudi koji ne podržavaju nasilje, ali eto dogodilo se što se dogodilo. Bilo mi je ovo jedno od najtežih i najzahtjevnijih izvještavanja, možda čak i najgore, ali ne samo meni, nego i drugim kolegama, koji su također doživjeli verbalne napade, kaže Goran.

Bolovanje neće uzimati, u nedjelju ima slobodan dan, a već u ponedjeljak ćemo ga opet gledati na malim ekranima.

- Ne iznenađuje me ovolika podrška kolega i hvala im na tome. Ono što me najviše rastužilo komentari su na društvenim mrežama gdje mnogi pišu: 'Malo ste dobili, dobro ste prošli'. To je zabrinjavajuće, zaključuje Goran.

Na prosvjedu u Zagrebu verbalno je napadnuta i novinarska ekipa Nove TV, a prosvjednici su iz ruku istrgnuli mikrofon novinarki Al Jazeere.

Napad na novinare osudili su glasnogovornik Vlade Marko Milić i Ministarstvo kulture, dok su iz ureda predsjednika Republike Zorana Milanovića poručili kako pravo na prosvjed ne može postati pravo na nasilje.

18. travanj 2024 13:47