StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetodluka na ministarstvu

Nakon tragedije u Zagrebu i smrti 13-godišnjaka zabranjuje se prodaja energetskih pića maloljetnicima?

Piše Šibenski.hr
7. lipnja 2021. - 20:17
Europarlamentarka Biljana Borzan, uz potporu liječničke struke, ponovno pokreće inicijativu uvođenja zabrane prodaje energetskih pića za djecu u HrvatskojIstock, Cropix

Europarlamentarka Biljana Borzan, uz potporu liječničke struke, ponovno pokreće inicijativu uvođenja zabrane prodaje energetskih pića za djecu u Hrvatskoj. Povod je smrt 13-godišnjeg dječaka u Zagrebu, koji je, prema pisanju medija, popio veću količinu energetskih napitaka. Nema indicija da bi velika količina kofeina i taurina iz pića bila glavni uzrok smrti dječaka s utvrđenim zdravstvenim teškoćama, no liječnici upozoravaju - za djecu su problematični sastojci kofein, taurin i L-karnitin jer mogu biti toksični za mladi organizam.

- Potrebno je na svaki mogući način djeci otežati da dođu do energetskih napitaka. Roditelji često nisu svjesni njihove opasnosti, pa ih kupuju djeci umjesto sokića. Zbog toga je izuzetno bitno pojačati edukaciju o štetnosti energetskih napitaka i napraviti pritisak na Ministarstvo zdravstva da zabrani njihovu prodaju za djecu - rekla nam je Biljana Borzan koja je istu inicijativu pokrenula i prije tri godine.

Konzumacija natašte

Tada je pozvala Vladu da s ciljem zaštite javnog zdravlja ograniči prodaju energetskih napitaka maloljetnicima, no Ministarstvo zdravstva se negativno očitovalo o inicijativi, uz obrazloženje da to ne dopušta zakonodavstvo Europske unije. Borzan je potom opovrgnula njihove tvrdnje: objavila je službeni odgovor Europske komisije u kojemu stoji kako su države članice EU u potpunosti nadležne za nacionalne politike o javnom zdravlju te da Komisija smatra da ne postoji razlog za pokretanje postupka protiv takvih nacionalnih mjera.

Litva i Latvija su, naime, među prvima uvele zabranu prodaje tih napitaka djeci, a u odgovoru EK je potvrdila kako nije pokrenula nikakav postupak zbog povrede prava protiv Litve (koja je zabranu uvela 2014., op. a.) ili Latvije, vezano uz nacionalne zakonodavne odredbe. To je bilo 2018. godine kada je u siječnju predložena i izmjena Zakona o trgovini, kojom bi u trgovinama morala biti istaknuta oznaka o zabrani prodaje energetskih napitaka mlađima od 18 godina.

- Do danas se u Hrvatskoj ništa po tom pitanju nije dogodilo. Vladajući su tada odbili prijedlog s objašnjenjem da će ići sa zakonskim izmjenama poreza pa će ta pića poskupjeti, što je i napravljeno, no to je samo dio problema. Uvijek će se naći djece koja će kupiti energetske napitke ako mogu - kaže Borzan.

Izuzev jedne marke koja je i manje dostupna u manjim trgovinama, cijene limenki koje se reklamiraju sloganom "daje ti snage kao pakao" su prihvatljive. U trgovini u blizini zagrebačke Osnovne škole Jure Kaštelana nude osam vrsta napitaka čije se cijene kreću od 4,99 do 6,49 kuna za limenku od 250 ml. Ona od 0,5 litara je bila na akciji po 7,99 kuna. Iako na svakoj limenci energetskog napitka stoji upozorenje da piće nije preporučljivo djeci, trudnicama i dojiljama, školarcima su ta pića dostupna po cijeni nižoj od, primjerice, Cedevite ili sladoleda. Nastavnici već dulje vrijeme primjećuju kako trend "cool je piti EP" ne jenjava, pri čemu im djeca sama kažu kako konzumiraju piće prije nastave, često i natašte, kako bi bila "budnija" na satu.

Britanija najavila zabranu

Prema informacijama Biljane Borzan, Švedska je uvela ograničenja, a Velika Britanija najavila zabranu prodaje tih napitaka djeci. Pojedini trgovački lanci, kao ALDI i ASDA, na svoju su ruku zabranili prodaju.

Kako potvrđuju u Ministarstvu zdravstva, u planu je osnivanje radne skupine, odnosno povjerenstva, koje će izvidjeti mogućnosti smanjenja dostupnosti energetskih pića maloljetnicima.

- To nije nešto što je ministru Viliju Berošu palo na pamet, već to radimo na poticaj Zavoda za javno zdravstvo, rekli su nam u Ministarstvu. U Ministarstvu obrazovanja pozivaju nastavnike da posvete veću pažnju sadržajima vezanim uz zdravu prehranu. U međupredmetnoj temi Zdravlje jedan od sadržaja je "važnost i značenje pravilne prehrane". U njoj je istaknuto da energetske napitke treba izbjegavati.

16. travanj 2024 10:29