StoryEditor
Hrvatska i svijetŠto je presudilo generalu?

Nakon što je popio otrov, Praljku je mogao biti spašen život; Toksikolog: Liječnička intervencija nije bila dovoljno brza, u čašici je možda bio cijanid ili arsen

Piše JL
29. studenog 2017. - 19:29

Prema svemu sudeći, bolnička liječnička intervencija nakon trovanja Slobodana Praljka nije bila dovoljno brza, bez obzira na to o kojem je otrovu riječ. Naime, brzina je ključ u spašavanju života otrovanog pacijenta, a osobito ako se ne zna o kojem se otrovu radi, kaže za Jutarnji toksikolog dr. Franjo Plavšić.

Dodaje da je, čini se, prošlo previše vremena otkad je Praljak popio otrov do njegova odlaska u bolnicu, pa je za intervenciju bilo prekasno. Plavšić napominje da je i za najjači otrov koji se popije (ne injektira se u venu) potrebno neko vrijeme da uđe u krv, odnosno postane smrtonosan, a za to vrijeme liječnici mogu pomoći.

Plavšićeve riječi o zakašnjeloj intervenciji potvrđuju podaci prema kojima je Praljak popio otrov u 11.30, a kola Hitne pomoći navodno su stigla na Haaški sud tek oko 12.30, dakle cijeli sat kasnije. Potom je stigao i tim za reanimaciju, a tek sat kasnije Hitna je pomoć navodno odvezla Praljka u bolnicu.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, dr. Maja Grba-Bujević, kaže kako je u Hrvatskoj u gradskim sredinama u takvim hitnim slučajevima za dolazak Hitne pomoći dovoljno desetak minuta:

- Na licu mjesta radi se nužna reanimacija, a potom se pacijent što prije odvozi u bolnicu, s obzirom na to da su mogućnosti pomoći ekipe Hitne u takvim slučajevima ograničene, kaže dr. Grba-Bujević.
 

 

# SLOBODAN PRALJAK#OTROV# INTERVENCIJA# HITNE SLUžBE# FRANJO PLAVšIć# MAJA BUJEVIć GRBA

Izdvojeno