StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGRAĐANI NA NOGAMA

Nakon što je nasmrt izboden muškarac, vrije u glavnom gradu BiH: ‘Ubili su nam migranti našeg brata, tko je sljedeći?‘

Piše Zoran Šagolj
18. studenog 2020. - 18:53

Smrt 36-godišnjeg Sarajlije J. B. uznemirila je građane glavnoga grada Bosne i Hercegovine i još jednom na dnevni red dovela pitanje migranata u susjednoj državi.

Napad noževima na trojicu državljana BiH dogodio se u utorak navečer oko 22.30 u Barskoj ulici, u sarajevskom naselju Otes kod Ilidže, a prema službenim informacijama, počinitelji su trojica migranata, čiji osobni podaci i državljanstva još nisu poznati.

J. B.-u nije bilo spasa, dok su ozljede zadobila i preostala dvojica mladića.

"Jedna od dvije osobe zadobila je teške tjelesne ozljede opasne za život, dok su kod druge utvrđene lakše ozljede. Prema dosad prikupljenim saznanjima, u vezu s izvršenim kaznenim djelima ubojstva i nanošenja teške tjelesne ozljede dovode se tri nepoznate osobe – migranti. Policijski službenici rade dalje na dokumentiranju i rasvjetljavanju počinjenih kaznenih djela, traganju i pronalasku izvršitelja", naveli su u srijedu ujutro iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Nije trebalo dugo čekati na osudu i reakciju domaćeg stanovništva i javnosti, jer Sarajevo već godinama trpi posljedice velikog priljeva migranata sa svih strana. I do sada je zabilježen čitav niz incidenata, ali uglavnom se radilo o međusobnim obračunima ljudi iz Afganistana, Pakistana, Iraka, Sirije... Oni su neometano stizali u BiH zahvaljujući i aranžmanu koji su neki bošnjački političari, uglavnom iz vladajućeg SDA, dogovarali s vladama njihovih država. Sarajevo je tim ljudima međupostaja na putu prema zapadnoj BiH, odakle pokušavaju ilegalno ući u Hrvatsku i dočepati se Europske unije.

Načelnik općine Ilidža Senaid Memić izrazio je žaljenje i osudio nemili događaj, ali i zatražio reakciju viših razina vlasti.

– Ovo što se dogodilo u Otesu dovodi do obveze da obitelji izrazim sućut, a da od odgovornih za red i sigurnost zatražimo da ne dopuste nekontrolirano kretanje i kršenje zakona osobama za koje su odgovorni. Ne može se preuzeti briga o 3000 migranata a da lokalna zajednica bude isključena iz svega što u zajednicu donosi nepotrebne obaveze – naveo je Memić.

Reagirala je i oporba na federalnoj i državnoj razini. Šef Kluba zastupnika SDP-a BiH u Parlamentu BiH Saša Magazinović pozvao je ministra sigurnosti Selmu Cikotića da iskoristi svoju političku moć i osigura sigurnost građanima Sarajeva.

– Ne znam je li potrebno da majke uplašene za sigurnost svoje djece dođu pred Vijeće ministara da bi shvatili koliko je situacija izmaknula kontroli. Svi vidimo da se Sarajevu sprema krajiški scenarij, a maćehinski odnos prema Krajini očigledno nije iznimka, nego postaje pravilo u odnosu na migrantsku krizu i njezine sigurnosne aspekte – upozorio je Magazinović.

Još oštriji bio je poznati kick-boksač i zastupnik SBB-a u kantonalnoj Skupštini Dževad Poturak.

– Samo postavljam pitanje tko je sljedeći. Cijelu noć nisam mogao spavati, zabrinut sam. Ovo je užasno i pitam se što bi bilo da je to bilo moje dijete. Mi pazimo migrante, brinemo se o tim ljudima, a doživimo da nam ubiju susjeda. Naša se djeca susreću s njima i sada doživimo da nekome uđu u kuću i da ga ubiju. Ovoga će biti još, to nisu nikakvi izbjeglice koji su došli kod nas da se spase od rata – ogorčen je Poturak.

Na Facebooku je objavljen poziv građanima da dođu na prosvjed u Malu aleju na Ilidži.

"Ubili su nam migranti našeg brata sarajevskog. Raja, dođite danas na Ilidžu. Da stanemo mi na kraj ovom zulumu... Jer će to sutra biti netko od nas!! Mala aleja!" stajalo je u pozivu.

24. travanj 2024 11:48