StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetreporteri 'slobodne' na pašmanu

Nakon potonuća broda majka u suzama: Najvažnije da su mi sinovi živi! Mještani u ćakuli: 'Jadran' je bio prekrcan, a zar 'Tijat' nema radar?!

3. veljače 2018. - 10:10

– Glavno je da su živi, najvažnije je da su mi oba živa, to je meni najvažnije...
Ponavljala je to kroz suze Nada Jureško, majka Andrije (28) i Nikole (38), čiji je teretni brod u srijedu navečer doživio havariju, a oni se jedva spasili.

Obitelj Jureško živi u malome mjestu Mrljane na otoku Pašmanu. Majka Nada, koja je udovica, ima četiri sina i četiri kćeri.
Iako je u petak ujutro, kada smo je posjetili, ponavljala da je najvažnije da su Andrija i Nikola ostali živi, bila je u šoku i drhtala je. Uz nju je stajala Andrijina supruga s djevojčicom u naručju.
Nada Jureško kazala je da su sinovi otišli u Šibenik, u Lučku kapetaniju, da ne zna kako će sve to završiti, da brod treba izvući s dna mora, da ih je zadesila katastrofa, da im je to bio obiteljski kruh...


Na izmaku snaga


– Sinovi su vam dobro, pa i liječnici su ih pregledali netom nakon havarije – pokušali smo utješno razgovarati, no majka Nada nam je kazala da je, unatoč pregledu, njezin sin Andrija nakon povratka u Mrljane ponovno potražio liječničku pomoć.

Tihim glasom je prestrašena žena rekla da nitko od njih još nije svjestan što im se dogodilo.
– Otišao je u ambulantu u Neviđane iako ga je Hitna pregledala nakon havarije – kazala je majka.

Andrija je spašen gotovo u posljednji čas, plivao je do obale nakon što mu je brod potonuo i bio je na izmaku snaga kada je izvučen na kopno. Njegova brata Nikolu je posada "Tijata", "Jadrolinijina" putničkog broda koji se sudario s Jureškovim teretnim brodom "Plavi Jadran", izvukla na sigurno.

Jeziva siječanjska tišina jedva naseljenog malog mjesta ostavljala je u petak ujutro mučan dojam – u mjestu nema ni lokalne gostionice gdje bi se izjutra "pretresle" novosti, a rijetki mještani koji se mogu sresti u kaletama jednako mučno šute o ovom događaju. No, u Barotulu, mjestu udaljenom tek stotinjak metara od Mrljana, sugovornici rado govore. Za njih nema sumnje da je tridesetmetarski "Plavi Jadran" potonuo zbog prekrcanosti.


Šljunak bez nadzora


– Ovdje se svi poznajemo, generacijama, i svatko zna tko se čime i na koji način bavi. Andrija je dobar momak, brižan prema obitelji, svima je žao da mu se to dogodilo i da je jedva izvukao živu glavu, ali znamo i da je "Plavi Jadran" toga dana jedva virio iznad površine mora, toliko je u njemu bilo pijeska, ili tucanika. To se jasno vidi po mjestu gdje je udaren, inače bi bilo drugačije. Pa on je potonuo za nekoliko minuta! Zašto nije šijao? Eto. I što je bilo sa svjetlima? A, s druge strane, pa ima li "Jadrolinijin" brod radar, gleda li netko što se događa dok plove? – uglas su govorili mještani Barotula i komentirali kako nitko ne kontrolira nesmiljeno vađenje pijeska i šljunka te njihovo odvoženje i prodaju po otocima.

Pritom se građevinski materijal krca preko svih dopuštenih i normalnih granica – kažu naši sugovornici, spominjući da je već bilo takvih problema u široj obitelji Jureško.

I u drugom obližnjem mjestu, u Neviđanima, komentira se potonuće "Plavog Jadrana" i raspravlja se o čijem bi trošku brod trebao biti izvađen s dubine od oko 25 metara. Napomenuli smo sugovornicima da je Andrijin i Nikolin stric Ante Jureško kazao da je šteta na brodu barem 100 tisuća eura.

– To su potpune gluposti. Taj je brod star i vađenje će koštati više od vrijednosti broda – kazali su mještani.
Svima je žao Andrije i Nikole, no i oni "zaobilaze" razgovor o široj obitelj koja se bavila istim poslom.

20. travanj 2024 16:08