StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSASTANAK U VLADI

Nakon gotovo četiri sata završena sjednica VNS-a, iz Banskih dvora i s Pantovčaka otkrili detalje i zaključke

Piše Jutarnji list
23. studenog 2020. - 19:06
Markov trg, predsjednik RH Zoran Milanović dolazi na sjednicu Vijaća nacionalne sigurnosti u Vladu RH  Bruno Konjevic/Cropix

U ponedjeljak poslijepodne u Banskim dvorima je održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. Sastanak u zgradi Vlade počeo je u 14 sati, a okončan je nekoliko minuta prije 18 sati, javlja Jutarnji list.

Niti premijer Andrej Plenković niti predsjednik Zoran Milanović nisu nakon sastanka davali izjave.

Iz Vlade i Ureda predsjednika su o sastanku izdali dva u riječ ista priopćenja koja u nastavku prenosimo u cijelosti.

- Dana 23. studenog 2020. održana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost koju su zajednički sazvali Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Na sjednici su usvojene Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2021. godinu, sukladno Zakonu o sigurnosno obavještajnom ustavu te je odobrena uspostava suradnje sigurnosno-obavještajnih agencija sa stranim službama, sukladno iskazanim potrebama.

Članovi Vijeća razmotrili su stanje radikalizacije u hrvatskom društvu, te osudili napad na Trgu svetog Marka 12. listopada 2020. kao kazneno djelo s obilježjima terorizma te su raspravili o mjerama koje se u vezi s tim mogu poduzeti. Vijeće je osudilo govor mržnje i neprihvatljive oblike ponašanja u društvu.

Vijeće je istaknulo daljnju potrebu zalaganja za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini, prema duhu i slovu Daytonskog sporazuma, te važnost poštovanja prava biranja vlastitih predstavnika.

Vijeće je raspravilo o položaju Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori založivši se za osiguravanje reciprociteta u međusobnim odnosima, te je naglašena daljnja podrška hrvatskoj manjini u tim zemljama.

Članovi Vijeća primili su na znanje informaciju o aktualnom stanju u vezi s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

Vijeće je raspravljalo o stanju u pravosuđu, s posebnim naglaskom na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, navodi se u priopćenju iz Banskih dvora.

Kao što je prije nekoliko dana najavio glasnogovornik Vlade Marko Milić, domaćini sastanka su se pobrinuli da prozori u Banskim dvorima budu širom otvoreni te da u dvorani ima dovoljno svježeg zraka.

Predsjednik Republike Zoran Milanović predložio je u subotu predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću da se sjednica VNS-a održi u Vladi, a iz Ureda predsjednika poručili su da im je, osim Ureda predsjednika RH, Vlade RH i eventualno Hrvatskog sabora, svaka druga lokacija neprihvatljiva.

Ured predsjednika dodao je i da će predsjednik Milanović sa zadovoljstvom prihvatiti želju predsjednika Vlade da bude "dobar domaćin" i doći na sjednicu VNS-a u Vladu RH.

Na novinarski upit kakav ton očekuje na sjednici VNS-a, premijer Andrej Plenković jučer je kazao kako očekuje da će se raspraviti pet ili šest točaka, koliko je dogovoreno, i da se nakon toga, kao i obično, pošalje priopćenje medijima. Dodao je kako je vezano za nedavni napad na Markovu trgu bilo niz aktivnosti, ali da o tome treba govoriti Županijsko državno odvjetništvo, koje vodi istragu.

16. travanj 2024 15:15