StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTERAPIJA POD BOROVIMA

Najpoznatija dalmatinska psihijatrijska bolnica bavit će se - turizmom! Imaju čak 60 tisuća kvadrata uz more

Piše Ana Vučetić Škrbić/SD
18. travnja 2022. - 14:59
Psihijatrijska bolnica ponudit će na tržištu dio zemljišta u svom vlasništvuAndrina Luić/Naši škoji

Psihijatrijska bolnica Ugljan trenutno je u procesu dobivanja suglasnosti svog osnivača, Županije zadarske, za bavljenje zdravstvenim turizmom.

Prema sadašnjem planu, čija je realizacija vrlo izgledna, medicinska ustanova na otoku ponudit će na tržištu dio zemljišta u svojem vlasništvu gdje će partner-investitor, temeljem ugovora o pravu vlasništva, izgraditi objekt za djelatnost zdravstvenog turizma. O čemu se točno radi?

- Inicijativa je krenula od Ministarstva zdravstva koje je sve ustanove, ako za to imaju mogućnosti, potaknula na bavljenje zdravstvenim turizmom. Mi mogućnosti imamo, za početak je to prostor uz more površine šest hektara koji se lako može privesti svrsi, a trenutno je zapušten, lani je tamo i požar planuo.

Odlučili smo se zapravo na gradnju, jer je taj model puno kvalitetniji od običnog dugoročnog najma, kako za nas tako i za budućeg investitora koji bi tamo gradio objekt za zdravstveni turizam.

image

Dr. Mladen Mavar, ravnatelj zdravstvene ustanove na Ugljanu

Jure Mišković/Cropix

Prema modelu o kojemu sada razmišljamo, izabrani partner bi bio dužan izgraditi nove objekte te klijentima prodati paket usluga koje uključuju smještaj, hranu i rehabilitaciju dok bi bolnica bila zadužena za pružanje zdravstvenog dijela usluge. Svi uvjeti bit će detaljno opisani u javnom natječaju koji ćemo objaviti - kaže dr. Mladen Mavar, ravnatelj Psihijatrijske bolnice.

Zdravstvene usluge pružale bi se osobama s blažim psihičkim smetnjama koje su nastale kao posljedica njihova stila života, izgaranja na poslu, različitih socijalnih problema, proživljenih stresova, ali i osobama s težim stanjima. Imali bi usluge psihijatra, psihologa i socijalnog radnika, ali i dodatne sadržaje.

Za Psihijatrijsku bolnicu, koja godina muku muči s nedostatnim financijskim limitom, to bi bila dobra prilika za dodatnu zaradu i unaprjeđenje standarda.

- Kako bude rasla potražnja za uslugama, doći će i do novih zapošljavanja zdravstvenih djelatnika u samoj bolnici, povećanja prihoda i ulaganja u prostore i opremu.

Očekujemo da će razvoj nove djelatnosti pozitivno utjecati na naše pacijente jer ćemo dodatnim prihodima moći ostvariti i dodatna ulaganja u prostor i opremu koja se koristi u svrhu pružanja zdravstvene zaštite osiguranicima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje - poručuje Mavar.

24. travanj 2024 00:19