StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBLAGi SIMPTOMi

Najmlađa oboljela osoba u Hrvatskoj je dvomjesečna beba, ali liječnici imaju dobre vijesti o njenom stanju: Ima samo blage respiratorne probleme

Piše Mario Pušić/JL
6. travnja 2020. - 13:21

Dvoipomjesečna beba iz Duge Rese s područja Karlovačke županije najmlađa je hrvatska pacijentica oboljela od koronavirusa. Zarazila se od majke, koja je od ranije bila u izolaciji, a zbog dobrog stanja je puštena iz bolnice, zajedno s majkom. Nije imala povišenu tjelesnu temperaturu, već samo blage respiratorne probleme. Dobro je, stanje se prati - rečeno je na tiskovnoj konferenciji Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije. Ona je jedna od 24 oboljelih do tom području, a jedna osoba od njih, nažalost je preminula, piše Jutarnji list.

- Treći dan za redom svi nalazi su negativni, zadnji pozitivni bio je 3. travnja. Od ukupno 24 oboljelih, u Općoj bolnici Karlovac imamo šest hospitaliziranih, jedna se nalazi u Klinici dr. Fran Mihaljević u Zagrebu. Prosjek godina oboljelih je 55. Nešto više oboljelih su žene, u prosjeku u dobi od 57 godina, za razliku od muškaraca prosječne dobi od 52 godine. Otprije znamo da je najmlađa pacijentica stara samo dva mjeseca, a najstarija osoba ima 82 godine - rekla je karlovačka epidemiologinja dr. Biserka Hranilović.

Izrazila je zadovoljstvo što i dalje imaju samo jednog "pozitivnog" liječnika u karlovačkoj bolnici, a u izolaciji je jedan liječnik iz bolnice u Ogulinu, te tamošnja tri tehničara, inženjer radiologije i vozač Hitne pomoći.

Dr. Hranilović kaže da za sada imamo dobru situaciju u domovima za starije i nemoćne gdje nema nijednog slučaja oboljenja među tom rizičnom grupom osoba zbog njihove dobi. Dobra vijest je i što nema lokalne transmisije.

S dobrim vijestima je nastavio načelnik PU karlovačke Darko Bratić, rekavši da je stanje sigurnosti dobro, te je u značajnom opadanju ukupni broj svih prekršaja i kaznenih djela. Njihova aktivnost je usmjerena na provedbu i kontrolu odluka Nacionalnog stožera oko preveniranja širenja bolesti.

- Do sada smo obavili više od 1400 nadzora osoba u samoizolaciji, trenutno je takvih oko 350. U početku je bilo problema, ali više ih nema. Unatrag jednog tjedna nismo zatekli nijednu osobu u kršenju mjera. Očito su ljudi postali svjesni svoje odgovornsoti za sebe i druge - kazao je načelnik Bratić, dodajući da dnevno zabilježe dvadesetak slučaja kršenja zabrane mjera napuštanja prebivališta.

13. travanj 2024 13:49