StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIZBOR NAJBOLJIH GRADOVA

Najkvalitetnije se živi u Dubrovniku, Poreču i istarskom Novigradu (FOTO)

Piše Ante Talijaš
5. listopada 2018. - 10:47

U četvrtak navečer, u šibenskom hotelskom naselju "Amadria park" (bivši "Solaris"), održana je svečanost proglašenja laureta Izbora najboljih gradova za 2018.

Izbor su velikim višemjesečnim istraživanjem proveli Hanza Media, portal Gradonačelnik.hr i agencija Ipsos.

Onu najprestižniju nagradu – za kvalitetu življenja – dobio je Dubrovnik u kategoriji velikih gradova. Od srednjih gradova najbolje se živi u Poreču, a u konkurenciji malih gradova u Novigradu Istarskom.

U kategoriji poticanja gospodarstva najbolji veliki grad je Varaždnin, Sveta Nedjelja laureat je među srednjim gradovima, a Krk najbolji od malih. Proglašeni su i najbolji gradovi u kategoriji obrazovne, demografske i socijalne politike. Pag je pobjednik kod malih, Umag kod srednjih, a Čakovec u konkurenciji velikih gradova.

Za Šampiona EU fondova proglašen je Grad Križevci, zbog najviše povučenih sredstava u prethodne tri godine. Nagradu je uručila ministrica Gabrijela Žalac.

Među pet finalista, nagradu Smart City ponijela je Rijeka, dok je u kategoriji zaštite okoliša nagradu Eco City dobio Jastrebarsko.
Za ukupno 12 nagrada konkurirao je 41 grad, a Dubrovnik, Krk, Novigrad, Poreč i Umag u čak tri od šest kategorija.

Gradovi su podijeljeni po veličini kako bi se statistički pokazatelji o gospodarstvu, obrazovanju, demografiji i kvaliteti života u njima mogli vrednovati pravednije. Mjerilo je bio broj stanovnika, pa su u kategoriju velikih ušli oni s više od 35.000 stanovnika, srednje imaju od 10.000 do 35.000, a mali manje od 10.000 stanovnika.

Ogurlić: Najzahtjevnije je bilo osmisliti indeks kvalitete života

- Ovaj naš premijerni projekt izbora najboljih gradova temeljen je na mjerodavnim i objektivnim kriterijima, na statističkim brojčanim podacima i složenim podacima analitičara. Vodili smo se idejom da na objetivan način ocijenimo kvalitetu življenja u grdadovima. Tijekom realizacije projekta, najzahtjevnije je bilo osmisliti indeks kvalitete života. Moram prizniti da smo se kroz provedeno istraživanje iznenadili koliko je zapravo velikih i kvalitetnih projekata po gradovima. Vjerujem kako će ove nagrade biti poticaj i doprinijeti podizanju kvalitete života u jedinicima lokalne samouprave – kazao je na svečanosti Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista.

- Ovo je doista hvalevrijedna manifestacija i zahvaljujem organizatorima. Sigurno da je korisno da znamo koje među nama dobar, tko je bolji, a tko najbolji. Dodjela ovih priznanja bit će veliki stimulans čelnicima gradova da život svojih sugrađana učine boljim – kazao je Željko Turk, predsjednik Udruge gradova.

- Oduševljena sam ovim izborom i velika zahvala organizatorima. Ovaj projekt i njegove nagrade potaknuo je i poticat će ubuduće natjecateljski duh među gradovima. Gradovi su temelj hrvatskog gospodarstva, A cilj ove Vlade je stabilno gospodarstvo i urbani razvoj. Još jednom posjetila da je za projekte gradove u predstojećem kratkoročnom razdoblju iz europskih fondova na raspolaganju 350 milijuna eura – rekla je Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova.

- Prije godinu dana kada sam došao ne čelo Dubrovnika zacrtao sam sebi slogan Dubrovnik – grad po mjeri građana. Dubrovnik je sada takav grad i meni najveća nagrada. Sjećate se što se sve loše pisalo i goovrilo o Dubrovniku prije godinu dana. A danas svi svjetski i domaći mediji  pišu pozitivnu priču o Dubrovniku i održivom turizmu. Još je puno toga preda mnom za napraviti. Zahvalio bih se organizatorima na ovoj prestižnoj nagradi koja će biti veliki poticaj Dubroniku i njegovim građanima – kazao je Mate Franković, gradonačelnik Dubronika, nakon što je primio priznanje za najbolji veliki grad u kojemu se najbolje živi. 

19. travanj 2024 21:19