StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTURISTIČKE PRILIKE

Najavljene su olakšice za obiteljske iznajmljivače, paušal turističke pristojbe i turistička članarina smanjit će im se na pola

Piše Ružica Mikačić/SD
14. travnja 2021. - 09:03

U borbi za spas ovogodišnje turističke sezone, to već i ptice na grani znaju, ključna je epidemiološka situacija u Hrvatskoj, koja je trenutno po svim europskim standardima loša i nalazimo se u "crvenoj" zoni. Bez njezina značajnog poboljšanja i bitnog smanjenja broja oboljelih koji će nas dovesti u „zelenu“ zonu na europskim kartama, suvišno je pričati o sezoni, dolascima i turističkom prometu. Pokazala je to i nedavna odluka Njemačke da nas, doslovno preko noći, stavi u „crvenu“ zonu zbog rastućeg broja oboljelih od korone. Zbog toga je procijepljenost stanovništva i turističkih djelatnika iznimno važna jer ako se do početka lipnja uspije procijepiti najavljenih oko 70 tisuća turističkih radnika te još oko 40 tisuća iznajmljivača, situacija bi se mogla okrenuti u našu korist, mišljenje je turističkih djelatnika.

- Mi sada već imamo konkretna imena oko 70 tisuća turističkih radnika po tvrtkama i krajem tjedna bi trebalo početi njihovo cijepljenje da do početka glavnog dijela sezone budu procijepljeni. U drugoj fazi planiramo cijepljenje i privatnih iznajmljivača - kazala je ministrica Nikolina Brnjac.

Veliki posao

Iz Zajednice obiteljskog turizma pri HGK Martina Nimac Kalcina kaže kako procjenjuju da će se tom broju turističkih djelatnika pridružiti još oko 40 tisuća iznajmljivača. Naime, iako ih je u Hrvatskoj oko 100 tisuća ukupno, zna se da je trećina njih umirovljenička populacija koja se već cijepila, a i dio iznajmljivača je već prebolio COVID-19.

U Hrvatskoj udruzi turizma, koja prati stanje na emitivnim tržištima, ocjenjuju da je već i sami početak akcije cijepljenja turističkih djelatnika odličan posao koji će utjecati na epidemiološku sliku u zemlji ako se provede dobro i na vrijeme.

- Mi smo prikupili podatke od tvrtki koliko je zainteresiranih djelatnika za cijepljenje, a sada je na HZJZ-u i županijskim zavodima da to s pojedinim tvrtkama dogovore i da se operativne upute spuste na nižu razinu. Veliki je to posao, ali kako je najavljeno da bi do kraja travnja u Hrvatsku trebalo stići još oko 450 tisuća doza cjepiva, nije nerealno da se cijepi tih oko 70 tisuća turističkih i ugostiteljskih radnika, te još oko 40 tisuća iznajmljivača. Kada bismo do kraja svibnja ili 1. lipnja imali procijepljene turističke djelatnike, to bi bio dobar preduvjet početka sezone i dobra poruka za naše goste – kazao nam je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma (HUT), koji naglašava da je cijepljenje po njegovu mišljenju jedini način da dođemo do „zelene“ zone na epidemiološkoj karti Europe.

Jednostavno, u ovoj godini situacija na tržištu je takva da ljudi neće putovati u zemlju koja je označena kao visokorizična u epidemiološkom smislu, a bez Hrvatske u „zelenoj zoni“ nema ni ovogodišnje sezone, slažu se svi u turizmu. Jasno je da nećemo imali "nula" oboljelih, ali za ikakav turistički promet treba se dovesti na razinu koju Europa odobrava, a to je do 50 zaraženih na 100 tisuća stanovnika, od čega smo mi trenutno jako daleko, odnosno naše brojke su višestruko gore od tih. Zato je ovog trenutka cijepljenje turističkih radnika nada da se spasi turistički promet, a time i radna mjesta, tvrtke i obrte, smatraju turistički radnici pa se idućih dana očekuju detaljne upute po županijama gdje će se i kako organizirati cijepljenja turističkih radnika u dogovoru s njihovim tvrtkama. Za sada nema informacija o tome kojim cjepivom bi turistički djelatnici bili procijepljeni jer svi kažu "cijepit će se onim koji bude raspolaganju", ali se sve češće čuje kako bi idealno bilo da to bude cjepivo Johnson&Johnson, jer se ono dobiva samo u jednoj dozi. Sva ostala cjepiva traže višetjedno pa i mjesečno čekanje na drugu dozu, a upitno je kakvog efekta bi imalo cijepiti turističke radnike usred ljeta.

Manje pristojbe

Paralelno s aktivnostima na organizaciji cijepljenja onih koji će biti u izravnom kontaktu s gostima, zbog cjelogodišnjeg prepolovljenog turističkog prometa, iz Ministarstva turizma najavljuju olakšice za obiteljske iznajmljivače i to na način da će im se prepoloviti paušal ovogodišnje turističke pristojbe i turistička članarina.

- Smanjit će se za 50 posto iznos paušala turističke pristojbe za iznajmljivače, kao i turistička članarina. Isto tako razgovaramo i o načinu da se smanji turistička pristojba po noćenju vezana uz hotelijere, a razgovaramo i s nautičkim sektorom da se pristojba i za njih smanji za 20 posto – kazala je ministrica Brnjac.

Podsjetimo, paušal turističke pristojbe za obiteljske iznajmljivače bio je u punom iznosu 350 kuna po krevetu, dok članarina iznosi 45 kuna po krevetu. Oni, međutim, koji plaćaju turističku pristojbu po noćenju za sada nemaju promjena u visini plaćanja pristojbe.

- Iznos paušala treba prilagoditi okolnostima i umanjiti za 50 posto za redovite krevete, uz oslobađanje od plaćanja za pomoćne krevete, kao lanjske godine. To je sasvim utemeljeno jer prilike nisu ništa bolje od prošlogodišnjih, ali problem ostaje porezni paušal, koji je od 350 do čak 1500 kuna po krevetu, a on je u nadležnosti Ministarstva financija. Odluke o njegovoj visini donesene su još lani. Nažalost, prva rata je iznajmljivačima dospjela već krajem ožujka, a lani su nam tu prvu ratu bili otpisali - kaže Martina Nimac Kalcina.

Slovenci popuštaju mjere

Slovenija je najavila djelomično popuštanje epidemioloških mjera i poseban režim prelaska granice za vlasnike nekretnina u Hrvatskoj ako se popravi epidemiološka situacija u nas. Poznato je da Slovenci u Hrvatskoj imaju oko 110 tisuća nekretnina. Budući da je 27. travnja u Sloveniji praznik Dan osvobodilne fronte, koji se spaja s dvodnevnim praznikovanjem 1. svibnja - Praznika rada, to je vrijeme kada Slovenci masovno putuju na more i u Hrvatskoj ih je znalo biti po nekoliko desetaka tisuća. Ako se epidemiološka situacija u Hrvatskoj popravi do tada, a počne i cijepljenje turističkih djelatnika, Slovenci bi, prema neslužbenim informacijama, mogli dozvoliti svojim građanima putovanje u Hrvatsku.

18. travanj 2024 19:23