StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpripremite se

Nagla promjena vremena, DHMZ izdao upozorenje: Čekaju nas pljuskovi, grmljavina, olujna bura i snijeg

Piše Šibenski.hr
15. siječnja 2023. - 22:26

"U ponedjeljak slijedi nagla promjena vremena - bit će kišovito, na Jadranu i uz izraženije pljuskove s grmljavinom, te vjetrovito, uz jak vjetar, uglavnom južni i jugozapadni, u Dalmaciji prolazno i sjeverozapadni. Pritom će na sjevernom Jadranu i zapadnim krajevima unutrašnjosti biti i hladnije, pa treba računati i na snijeg, ponajprije u Gorskom kotaru te u dijelu središnje Hrvatske.

U uglavnom topliji utorak i srijedu nastavak juga i jugozapadnjaka te i dalje većinom oblačno, povremeno s kišom, u gorju i susnježicom i snijegom. Od četvrtka zamjetniji pad temperature, pri čemu je snijeg moguć i u nizinama, dok će kiša će na Jadranu biti manje obilna nego u prvom dijelu tjedna. No, probleme u prometu vjerojatno će barem ponegdje stvarati jaka i olujna bura", glasi sažeta tjedna vremenska prognoza koju je za HRT pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ.

A zbog te od ponedjeljka znatnije promjene vremena DHMZ je objavio i posebno priopćenje.

U nastavku slijedi detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane:

"U ponedjeljak na istoku Hrvatske većinom oblačno, mjestimice sa sunčanim razdobljima sredinom dana i popodne pa će biti podjednako razmjerno toplo kao u nedjelju, ponegdje čak i toplije. Treba računati na povremenu kišu, uz istočni i jugoistočni vjetar, navečer južni i jugozapadni.

Sjeveroistočnjak će u prvom dijelu ponedjeljka puhati u središnjoj Hrvatskoj, a prema kraju dana opet jugozapadnjak. Prevladavat će oblačno uz povremenu kišu, glavninom u noći i ujutro te ponovno navečer. U noćnim i jutarnjim satima treba računati i na susnježicu i snijeg, ponajprije u područjima uz granicu sa Slovenijom. Temperatura uglavnom od 1 do 5 °C.

U Gorskom kotaru kiša će brzo prijeći u snijeg te će se stvorati zamjetniji snježni pokrivač. U Lici veći dio dana kiša, ponegdje i obilnija, kao i na sjevernom Jadranu, gdje će biti i grmljavine. Puhat će jugozapadnjak, ponegdje i jak, na moru i jugo. Temperatura zraka od -1 do 2 °C u Gorskom kotaru, od 2 do 7 °C u Lici te između 8 i 13 °C na sjevernom Jadranu.

U Dalmaciji danju većinom od 11 do 16 °C. Usto, povremeno kiša, mjestimice i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom. Puhat će jugo i jugozapadnjak, nerijetko jaki, prolazno sredinom dana sjeverozapadnjak.

Jako jugo i jugozapadni vjetar i na krajnjem jugu Lijepe naše, uz umjereno valovito i valovito te jače valovito more. Povremeno će padati kiša, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, lokalno moguće i obilnijih. Temperatura zraka uglavnom od 11 do 16 °C."

U nastavku tjedna povremena kiša, ponegdje i snijeg

"U utorak u unutrašnjosti kiša, u gorju i snijeg, uglavnom u noći i ujutro te ponovno potkraj dana. U srijedu oborina osobito u gorskim predjelima, i dalje uz jugozapadnjak, te malo toplije, a u četvrtak uz sjeverni vjetar hladnije, mjestimice s kišom i snijegom, koji neće padati samo u gorju nego i u nekim nizinskim područjima.

Na Jadranu i dalje povremena kiša uz jugo i jugozapadnjak, a u četvrtak će na sjevernom Jadranu zapuhati bura. Oborina lokalno može biti obilnija, posebice prema jugu. Temperatura će na sjevernom dijelu biti niža nego u Dalmaciji", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ.

26. travanj 2024 12:34