StoryEditor
Hrvatska i svijet'Lako tebi kad imaš mladu i lipu glavnu sestru'

Na seksitičku izjavu ministra Kujundžića u KB-u Dubrava reagirala pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Piše PSD
12. veljače 2018. - 19:14

'Lako tebi kad imaš mladu i lipu glavnu sestru' izjavio je ministar Milan Kujundžić prilikom jučerašnjeg posjeta KB-u Dubrava u povodu Svjetskog dana bolesnika. Njegovu su izjavu zabilježile kamere, a upravo mu je stigla i obiljna kritika.

Kako javlja dnevnik.hr, Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, navodi kako je primila pritužbe građana/građanki i upite medija vezano za komentar ministra zdravstva koji je uputio glavnom ravnatelju KB-a Dubrava.

- Kao i u brojnim ranijim pojedinačnim slučajevima sličnih komentara od strane javnih osoba, pravobraniteljica i ovom prilikom opetovano ponavlja da javne osobe snose posebnu društvenu odgovornost te da moraju voditi računa o tome da svojim izjavama i stavovima utječu na formiranje percepcije velikog dijela javnosti koja bi ovakve izjave mogla uzeti za primjer vlastitih stavova ili ponašanja - poručuje pravobraniteljica Višnja Ljubičić.
 
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova dodaje da, budući da smo se kao društvo opredijelili za ravnopravnost žena i muškaraca, javne osobe su te koje, prije svih ostalih, svojim primjerom moraju promovirati načela ravnopravnosti izbjegavajući spolne stereotipe i seksizam.

- Vrijednost medicinskih sestara i njihov doprinos društvu sigurno se ne mjeri njihovom mladošću ili ljepotom, već stručnošću i brigom za bolesne. Budući da se na taj način ne bi komentirala muška osoba temeljem svoje struke, izjava ministra temelji se na seksističkom poimanju ženske uloge isticanjem, za medicinsku sestru, potpuno nevažnih karakteristika - ističe pravobraniteljica Ljubičić.
 
 

#MILAN KOJUNDŽIĆ# SEKSIZAM

Izdvojeno

08. srpanj 2020 22:29