StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetporuka premijera

‘Na prekretnici smo, imat ćemo najmanje 200 tisuća doza tjedno!‘: Plenković komentirao cijepljenje Hrvata, opoziv Beroša, Milanovića...

Piše Šibenski.hr
4. svibnja 2021. - 15:14

Premijer Andrej Plenković nazočio je u utorak svečanoj primopredaji 75 kombi te 15 interventnih vatrogasnih vozila zagrebačkim vatrogascima povodom Dana vatrogastva, te je pritom komentirao i aktualne političke teme, prenosi N1.

Naime, prije primopredaje vozila vatrogascima premijer je sudjelovao na online sastanku sa svim županima i voditeljima županijskih zavoda za javno zdravstvo oko distribucije cjepiva.

“Ovaj vikend svjedočimo prekretnici u pogledu količine dostavljenih cjepiva u RH, na tjednoj razini imat ćemo najmanje 200.000 doza, a uskoro će ih biti i više od 300.000. Smisao sastanka bio je da se intenziviraju napori te da se ubrza proces procjepljivanja diljem Hrvatske. Poruka je da ćemo od danas pa do 30. lipnja imati više od dva milijuna novih doza. Svi koji će se htjeti cijepiti, to će moći. Zaključili smo da cijepljenje dobro i pozivam sve da se cijepe”.

“Mi od početka znamo da, od 3,3 milijuna odraslog stanovništva, da se svi neće cijepiti. Ako dođemo do 2,2 ili 2,3 milijuna cijepeljenih, to će biti jako dobro. Vjerujem da će se velika većina građana cijepiti. Cilj je da se ove doze koje sad imamo na raspolaganju u iduća dva mjeseca koriste. Kontaktirat će ministarstva pojedine poznate osobe, ljude iz svijeta umjetnosti, sporta, koji bi mogli, također javnim cijepljenjem potaknuli ljude da se cijepe”, rekao je Plenković.

Komentirajući inicijativu oporbe za opoziv ministra zdravstva Vilija Beroša, koja je taj zahtjev danas uputila u saborsku proceduru, rekao je da je to uvijek isto prepisivanje novinskih napisa.

“Nisam još vidio taj papir. Kad ga pogledamo, pročitat ćemo ga. Koliko sam čuo, manje-više je to u istom stilu, prepisivanje raznih portala, novinskih napisa. Nije oporba nešto kreativna. Vlada će se u zakonskom roku očitovati i nakon toga vidjeti kada je najprimjereniji trenutak da se ta rasprava održi”, rekao je.

Nije htio komentirati prijavljivanje Zlate Đurđević na javni poziv za predsjednicu Vrhovnog suda. “Pričekajmo proceduru”, rekao je.

Na pitanje kad će se sastati s predsjednikom Zoranom Milanovićem, odgovorio je: “Kad se steknu preduvjeti. Nisu se još stekli”.

Plenković je još jednom ponovio da je Vlada jasno osudila incident u Borovu. “To je skandalozno i nedopustivo. Počinitelji su privedeni i policija je postupila sukladno zakonu. Ni vojska ni policija ni vatrogasci nisu moji kako se to inputiralo. Jedino ako je bilo drugačije kad je Milanović bio premijer”, kazao je.

19. travanj 2024 02:15