StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetU Hvaru otvoreni Dani hrvatskog turizma

Na dvodnevnoj se manifestaciji okupilo više od 1500 turističkih djelatnika

24. listopada 2018. - 20:51

Dani hrvatskog turizma - najveći, tradicionalni skup turističkih djelatnika u Hrvatskoj, započeli su u srijedu u Hvaru koji slavi 150. obljetnicu organiziranog turizma, u sjećanje na 1868. godinu i osnivanje Higijeničkog društva kao preteče turističkih zajednica.

Na dvodnevnoj se manifestaciji okupilo više od 1500 turističkih djelatnika. Na više edukativnih predavanja, radionica i okruglih stolova sudjelovat će vodeći domaći i svjetski turistički stručnjaci, opinionmakeri i influenceri iz poslovnog i društvenog života, a glavne su teme važnost kreativnih industrija, interneta i društvenih mreža, gastronomije, pojačane promocije i ljudskih potencijala za turizam.

Tradicionalno, kruna je dodjela nagrada i priznanja najboljima po izboru Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore, u četvrtak navečer.

Čestitajući obljetnicu Hvaru, državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić na svečanom je otvaranju istaknuo kako su "Dani" odlična prilika da se napravi rekapitulacija učinjenog u ovoj godini te nagradi najbolje, kao i da se turistički radnici okrenu prema novim ciljevima i izazovima.

"Trenutak je ovo u kojem se želimo zahvaliti svim turističkim djelatnicima jer oni su ključ uspješnosti hrvatskog turizma. Bez njihovog samozatajnog rada ne bismo imali ovakve uspjehe, ne bismo bili najvažnija ekonomska grana u Hrvatskoj i stoga nam je dužnost nagraditi ih za inovacije, turističke proizvode i najbolje destinacije", rekao je Matušić.
U izjavi novinarima Matušić je naglasio važnost produžetka sezone jer, kaže, još uvijek postoje mjesta "koja se gase već u rujnu". Stoga je potrebno, naglašava, učiniti napore da se kroz nove turističke proizvode, primjerice zdravstveni turizam, cikloturizam, privuče goste i van ljetnih mjeseci.

Ističe i potrebu povezivanja poljoprivrede i turizma jer, kaže, svakom gostu koji dođe u Hrvatsku stalo je da konzumira kvalitetne domaće proizvode, a na taj se način ostvaruje nova, dodana vrijednost.

"Tek tad ćemo, vjerujem, doživjeti puninu uspjeha, jer će cijela Hrvatska imati koristi od velikog broja ljudi koji u nju dolaze".
Dane hrvatskog turizma u petak zaokružuje sjednica Vlade posvećena turizmu, na kojoj će naglasak biti na važnosti otoka, a Matušić je uvjeren da će ona dati daljnji poticaj toj grani turizma koja čini više od četvrtine ukupnog turističkog prometa u Hrvatskoj.

Staničić: Hrvatska ima stabilnu poziciju na globalnom turističkom tržištu

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić istaknuo je da je domaćin Dana, Hvar, "jedno od najpoznatijih destinacija na svjetskom emitivnom turističkom tržištu".
DHT je prigoda da razmijenimo informacije i iskustva koja će turističkim djelatnicima dobro doći u planiranju svih aktivnosti za iduću godinu, kako bi "Hrvatska i dalje zadržala pozitivan trend turističkog prometa, svoju stabilnu i čvrstu poziciju na globalnom turističkom tržištu i isticala se raznolikošću i kvalitetom te bila konkurentna", rekao je Staničić.

"Prigoda je to i da zahvalimo svima koji su dali svoj doprinos u ostvarenju pozitivnih turističkih rezultata, da istaknemo i nagradimo nabolje jer, čovjek je ključ uspjeha u turizmu. I da to bude dodatni podstrek svima nama koji radimo u turizmu kako bismo sljedeće godine bili još bolji", istaknuo je Staničić u izjavi novinarima.

Potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević naveo je da turizam u hrvatskom BDP-u sudjeluje s gotovo 20 posto i očekuje da će ove godine doseći 12 milijardi eura.

"To govori da je hrvatski turizam perjanica nacionalne ekonomije. Postignutim rastom od 5 posto ove godine, unatoč buđenju konkurentskih tržišta, posebice na Sredozemlju, možemo reći da smo i ove godine postigli dobre turističke rezultate, posebice ako ih stavimo u kontekst da još uvijek nisu aktivirani svi potencijali, primjerice u kontinentalnom turizmu", dodao je.
Naglašava potrebu većih investicija, ponajviše u hotelski smještaj, a pozdravio pripremu zakona o pomorskom dobru i zakon o turističkom zemljištu koji bi, ocijenio je, trebali biti svojevrsni zamašnjak novog investicijskog ciklusa.

Kovačević je ukazao i na problem radne snage jer, poručio je, bez kvalificirana radne snage na svim razinama nema kvalitetnog turizma ni konkurentnosti.

Kao domaćin, goste je na Danima hrvatskoga turizma pozdravio hvarski gradonačelnik Rikardo Novak kazavši kako su oni veliko finale cjelogodišnje proslave 150. obljetnice kojom je odano priznanje generacijama koje su stvarale turističku ponudu Hvara i utrle put hrvatskog turizma općenito.

DHT je nastavljen panelom o vezi filma i turizma te predavanjem „Hrvatska – privlačna destinacija za američke turiste“.
Državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl ističe da se od ove godine kroz sustav poticaja ulaganja u audiovizualnu proizvodnju ("cash rebate") stranim produkcijskim kućama vraćaju uložena sredstva za lokalnu potrošnju i to u iznosu od 25 posto, odnosno 30 posto ako je riječ o produkciji na područjima od posebne državne skrbi.

Važnost filmske produkcije u smislu turističke ponude ogleda se, naveo je u izjavi novinarima, i kroz velike produkcije poput serijala "Game of Thrones" koji se snimao u Dubrovniku. "U brojkama, od 2012. do 2018. godine, potrošnja filmskih ekipa u Hrvatskoj iznosila je više od 600 milijuna kuna, a više od 50 tisuća noćenja je bilo ostvareno samo od filmskih ekipa, što turističkim djelatnicima daje priliku da posluju i izvan sezone", dodao je.
Navečer će na DHT-u biti dodijeljene nagrade destinacijama i atrakcijama godine, poslovnom sektoru te za najbolje djelatnike u turizmu.

Drugog dana održat će se forum o ljudskim potencijalima kao izazovu hrvatskog turizma te tradicionalni susret turističkih djelatnika i predstavnika Vlade posvećen razvoju turizma, dok će navečer biti podijeljene nagrade za top deset u turizmu ove godine, čime DHT 2018 i završavaju.

 

 

 

04. svibanj 2024 08:32