StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIZBORNA PRAVILA

Oboljeli od COVID-19 i oni s temperaturom većom od 37,2 neće moći u nedjelju glasati. Na birališta 5. srpnja ponesite vlastitu kemijsku olovku

Piše PSD.
29. lipnja 2020. - 10:50

Državno izborno povjerenstvo konačno je, samo šest dana do izbora, izišlo s uputama o tome kako će se glasati na izborni dan 5. srpnja, a neke od preporuka odmah su izazvale lavinu negativnih reakcija.

Tumačenje tehničkih i epidemioloških uvjeta izlaska na birališta ostavilo je niz nejasnoća, a opoziciji je, između ostaloga, posebno zasmetala preporuka da se maske moraju nositi, ali, eto, tko ih ne bude stavio, kako je kazala potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin, također će bez problema moći glasati.

Opoziciji je neshvatljivo da su maske za građane obavezne u javnom prijevozu, a nisu na biralištima. Smatraju da ljudi, ako procijene da nisu dovoljno zaštićeni od zaraze, neće ni izići na birališta.
– Sramota. Preporuke su izvan pameti. Pa strože su mjere za odlazak u trgovinu nego na glasanje – zgraža se SDP-ovac Peđa Grbin.

Nije iznimka

Prema preporukama DIP-a, birači bi morali na dan izbora ujutro izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je viša od 37,2 stupnja, ili ako imaju respiratorne ili druge simptome karakteristične za COVID-19, ne smiju izići na biralište, nego se moraju javiti nadležnom liječniku. Ti birači ne smiju tražiti ni glasanje kod kuće, jednako kao što na izborima neće moći glasati ni oboljeli od COVID-a 19.

– Zaraženi koronavirusom neće moći glasati – jasan je bio predsjednik DIP-a Đuro Sessa.

Kaže kako se ne radi ni o kakvoj iznimci, jer ni prije osobe koje su bile na zaraznim odjelima ili su bolovale od zaraznih bolesti nisu mogle glasati na izborima.

Prema uputama koje je jučer objavio DIP, sva biračka mjesta morat će se dezinficirati, svi članovi biračkih odbora morat će nositi maske, a preporuka je i da imaju rukavice.

Rukavice će biti obvezne samo za članove biračkog odbora koji identificiraju birače, odnosno za one koji primaju osobne iskaznice, te za one koji imaju neka oštećenja na koži.

Na ulazima u biračko mjesto morat će se osigurati dezinficijensi, uz kontrolu nanošenja. Glasačke kutije i paravani bit će na razmaku od 1,5 metara, a taj razmak vrijedit će i za članove biračkog odbora.

Građanima koji su u samoizolaciji, a žele glasati, članovi biračkih odbora doći će na kućna vrata. Tu će, na samim ulaznim vratima i uz poštovanje svih mjera zaštite, birač zaokružiti listić. Osobe u samoizolaciji pritom će obvezno morati imati maske, a članovi biračkog odbora maske, rukavice i dezinficijense.

– One koji glasaju kod kuće obilazit će dva člana biračkog odbora, jedan kojeg predlaže oporba i drugi kojeg predlažu vladajući. Tako se osigurava dodatna kontrola – kazali su u DIP-u. {infobox-gray}190274{/infobox-gray}

Jedan po jedan

Ako birači ne mogu izići iz stana ili kuće jer su nepokretni, član biračkog odbora ući će u stan s navlakama na cipelama i ostalom zaštitom. Oni koji su u samoizolaciji moraju se najmanje tri dana prije izbora (do četvrtka) najaviti biračkom odboru kako bi mogli glasati kod kuće.

Biračima je preporučeno i da na birališta nose svoje kemijske olovke, iako to nije obvezno, no prilikom ulaska morat će dezinficirati ruke i pridržavati se razmaka od 1,5 metara.

Na biračko mjesto ulazit će jedan po jedan, poželjno je da čekaju na otvorenom, a u prostoriji gdje je birački odbor moći će biti najviše onoliko birača koliko je označeno biračkih mjesta.

– Ako birač nosi masku, morat će je prilikom identifikacije nakratko skloniti na udaljenosti od dva metra – navela je potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin.

U DIP-u smatraju da će članovi biračkih odbora stići obići sve one koji žele glasati iz samoizolacije. Ukupno je 70.000 članova biračkih odbora.
{infobox-gray_full}190276{/infobox-gray_full}

25. travanj 2024 00:48