StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSKUPI UŽITAK

Može li itko izbjeći plaćanje HRT-ove pretplate?! Čak ako kod kuće nemate TV, u ovom slučaju dužni ste ih financirati

Piše Katarina Marić Banje/SD
14. veljače 2022. - 19:11

Iznosom od 1.000 kuna kaznit će se za prekršaj osoba koja ne prijavi prijamnik ili se koristi odjavljenim prijamnikom, jedna je od odredbi Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji. Međutim, ne odnosi se to samo na prijamnike koje imate u kućanstvima, već i na one koje posjedujete u svojim vozilima.

Naime, fizičke osobe, koje ne plaćaju mjesečnu pristojbu i nisu članovi kućanstva koje plaća mjesečnu pristojbu, dužne su plaćati pristojbu HRT-u za prijamnik u motornom vozilu registriranom na njihovo ime prema Zakonu o Hrvatskoj radioteleviziji.

Osoba je obvezna HRT-u prijaviti prijamnik najkasnije u roku od 30 dana od dana nabave prijamnika ili registracije motornog vozila s ugrađenim prijamnikom.

Promjenu adrese, mjesta stanovanja ili sjedišta dužna je prijaviti najkasnije u roku od 15 dana od dana promjene. Pojednostavljeno kazano, ako slušate glazbu u svom automobilu, a ne plaćate pristojbu HRT-u za prijemnik u svom kućanstvu, tada ste također dužni plaćati pristojbu.

Glazbu u vozilu možete besplatno slušati jedino ako ste član kućanstva koje već plaća jednu pretplatu.

Poslali smo upit HRT-u da nam pojasne na temelju kojeg članka Zakona imaju pravo naplaćivati kazne i koliko često "ulove" neprijavljene prijemnike kod vozača - ljubitelja glazbe i vijesti.

- Zakonom o Hrvatskoj televiziji objavljenom u Narodnim novinama 137/2010 godine regulirana je predmetna obveza fizičkih osoba. Hrvatska radiotelevizija sukladno članku 36. Stavak 1. Zakona, Odlukom regulira način odjave prijamnika i kontrole plaćanja mjesečne pristojbe.

Za kontrolu provedbe Zakona angažirani su vanjski suradnici, kontrolori koji kontroliraju provedbu Zakona na teritoriju Republike Hrvatske. Iznos kazne je također reguliran Zakonom o HRT-u i on za  fizičku osobu  iznosi 1.000 kuna.

Obveznici mjesečne pristojbe fizičke osobe pretežito prijavljuju prijamnike u kućanstvu, tako da su postupci za neprijavljivanje prijamnika u vozilu vrlo rijetki - odgovorili su nam iz Komunikacija Hrvatske radiotelevizije.

Upitali smo udruge za zaštitu potrošača za njihovo mišljenje o odredbi te su nam iz splitske ukazali na jednu potpuno neustavnu odredbu istog zakona..

- Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji jest, nažalost, takav kakav jest. Prema njemu, svako kućanstvo, pa tako i jednočlano, koje posjeduje bilo kakav uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog signala zakonski je u obvezi plaćati jednu RTV pristojbu, neovisno o broju prijamnika.

Ono što veliki broj građana koji nas kontaktiraju najviše smeta jest, očekivano, to da neki od njih nemaju potrebu gledati ili slušati program HRT-a, a obvezni su to plaćati i ne slažu se takvim načinom kojim je ova pristojba svedena na parafiskalni namet, vezan uz čisto posjedovanje prijamnika. 

Nas kao udrugu pak najviše smeta činjenica da ovaj namet ne uzima u obzir financijske mogućnosti pojedinog kućanstva, već svako kućanstvo s prijamnikom plaća isti iznos. To čak ne smatramo ni ustavnim, temeljem članka 51. Ustava RH, koji kaže da je svatko dužan sudjelovati u podmirenju javnih troškova, ali u skladu sa svojim gospodarskim mogućnostima.

A ovako imamo situacije u kojoj jednočlano kućanstvo koje se sastoji od primjerice umirovljenika s mjesečnim primanjima od nekih 2000 kn i bez druge imovine, osim recimo stana, plaća jednak iznos RTV pristojbe kao i kućanstvo s mjesečnim prihodima od preko 20.000 kuna i znatnom drugom imovinom.

To, dakle, ne smatramo pravednim, ni ustavnim - pojasnio nam je apsurde odredbi Vlado Biljarski, predsjednik Udruga "Splitski potrošač" - Split.

Iz druge udruge su ukazali na još jednu bitnu stavku prilikom utvrđivanja prekršaja.

- Prema Zakonu o HRT-u svako tko ima bilo kakav prijemnik je dužan plaćati HRT pristojbu ako istu ne plaća u svom domaćinstvu ili ako ne živi s članom obitelji koji plaća pristojbu. Naravno tužitelj uvijek mora dokazati da osoba ima nekakav prijemnik - istaknuo je Tomislav Lončar, tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potrošača. 

19. travanj 2024 10:06