StoryEditorOCM

Most predstavio platformu "Pokret ostanka": Najbolja demografska mjera je dobro plaćen posao

9. lipnja 2018. - 16:07

Programska konvencija Mosta pod nazivom 'Pokret ostanka' održana je u subotu u Šibeniku, a Nikola Grmoja i Miro Bulj ocijenili su kako je situacija u državi 'katastrofalna' i da nema političke snage i hrabrosti da se nešto promjeni, a Most je rekao dosta takvoj politici.
 
 Ustvrdili su i da je 'dvije trećine Hrvatske prazno', te su pozivali i stručnjake i obične ljude, da im se priključe i, kazali su, daju malo zamaha jer oni sami neće moći ostvariti sve što su zacrtali.

 „Pokret ostanka je šira platforma koja obuhvaća sve zakonske inicijative kojima je cilj zadržati ljude u Hrvatskoj jer, kao što smo već govorili, demografske mjere to ne mogu napraviti. Najbolja demografska mjera je dobro plaćen posao i u tom smjeru mi nudimo 28 mjera za rasterećenje poduzetnika“, rekao je tajnik Mosta Nikola Grmoja.

Istaknuo je kako Pokret ostanka nudi i reformu javne uprave s ciljem da državni aparat učine manjim i efikasnijim i na usluzi građanima i poduzetnicima.

Ocijenio je i da je "pravosuđe rak rana hrvatskog društva" i u tom smjeru, kazao je, nude kompletnu reformu pravosuđa. "To je skup svih mjera kojima nastojimo zadržati ljude u Hrvatskoj i želimo pokazati da Hrvatska može bolje i da Hrvatska može drugačije“ rekao je Grmoja.
 Miro Bulj osvrnuo se na problem iseljavanja iz Dalmatinske zagore odakle je, kako je rekao, od 2011. godine iselilo 26 tisuća ljudi.

 „Kolega Ante Pranić i ja ponudili smo jedno rješenje gdje smo pozvali sve gradonačelnike i načelnike, međutim, većina ih se čak nije niti odazvala jer su pod stranačkom stegom. Država je centralizirana, Dalmatinska zagora je zaboravljena, kao i zaleđe i otoci. Ne koristimo naše potencijale i resurse", rekao je. 

Prema Buljevim riječima, "naši briselski činovnici nemaju snage da proglase isključivi gospodarski pojas. Dok stranci love našu ribu i prodaju je nama, našim ribarima se mjeri okno mreža".
 
Ustvrdio je i da je 'situacija  katastrofalna i nema političke snage i hrabrosti da se nešto promjeni.
 "Most već više od godinu i pol dana inzistira na proglašavanju isključivo gospodarskog pojasa kao jednog od ključnih nacionalnih i internacionalnih resursa, a to čak i od nas traži i Europska komisija“ rekao je Mostov saborski zastupnik Bulj.
 
Osvrnuo se i na nedavno objavljene podatke Državnog zavoda za statistiku koji, rekao je, pokazuju da je u siječnju ove godine uvezeno 2597 tona konzumnog mlijeka, što je u odnosu na isti mjesec 2017. godine rast od čak 81 posto.
 
„Dogodine čak više nećemo imati proizvodnju mlijeka. Pad stoke, naročito krava muzara je enorman. Nama treba spoj Dalmatinske zagore, otoka i priobalja i tek tada će se nama isplatiti turizam", dodao je.
 
"Mi imamo mjere i rješenja koje spominju čak i visoki političari koji priznaju da Most jedini ima program i nadamo se da će ih prihvatiti da što prije zajedno krenemo u spas ovoga što je ostalo", ustvrdio je Bulj, napomenuvši da je Dalmatinska zagora prazna.

Rekao je i da su 'dvije trećine Hrvatske prazne' i Most je rekao da je dosta takvoj politici. „Nama ne treba pljesak, treba nam da u svakom selu i mjestu znaju da postoji opcija koja ima najbolji program“, zaključio je Bulj.

06. veljača 2023 11:27