StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnova pravila

Moram li u izolaciju, koliko dugo, što s djecom...? HZJZ objavio izmijenjene preporuke, evo odgovora na pitanja koja najčešće muče građane

Piše šibenski.hr
26. siječnja 2022. - 11:18

S obzirom na velik broj zaraženih omikronom, pogotovo među djecom, zbog čega je više od 200 škola na C modelu nastave, Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je nove, izmijenjene preporuke za samoizolaciju, koja se većim dijelom tiču djece, odnosno mladih do 18 godina. Što se sve mijenja?

Moje dijete je bliski kontakt oboljele osobe. Treba li u samoizolaciju?

- Ako nije preboljelo virus ili se dijete nije cijepilo, mora u samoizolaciju, i to deset dana.

Pod kojim okolnostima djeca ne trebaju u samoizolaciju?

- Sva djeca koja su preboljela virus ili se cijepila unutar 120 dana nisu obvezna ići u samoizolaciju. Sada su te mjere proširene tako da su karantene oslobođeni svi mlađi od 18 godina koji su primarno cijepljeni, ali i ona djeca koja su preboljela i primila dozu cjepiva, neovisno koliko je vremena prošlo od cijepljenja.

Ako je dijete izuzeto od karantene, može li se ponašati slobodno kao da i nije bilo kontakt?

- Može ići u školu i obavljati redovne aktivnosti, ali HZJZ upozorava da 10 dana od kontakta s bolesnom osobom svoje kontakte sa starijima od 60 svedu na minimum ili ga izbjegavaju. Ako ipak ostvaruju kontakt, on bi trebao nositi masku.

image
Joško Ponoč/Cropix

Je li potrebno testirati dijete koje je bilo kontakt?

- Da, struka preporučuje testiranje kućnim testom od pet do sedam dana nakon kontakta, a u slučaju da se pojave simptomi potrebno je otići na brzi antigenski test ili PCR.

Što ako ste odrasla osoba i kontakt ste oboljelog?

- U tom slučaju, ako niste preboljeli i niste cijepljeni dužni ste biti u samoizolaciji deset dana.

Što ako sam cijepljen ili prebolio, a kontakt sam?

- Od karantene ste izuzeti ako ste primili booster, ako ste cijepljeni s dvije doze cjepiva unutar 120 dana, ili 60 dana od primitka Janssena. Također i ako ste preboljeli covid unatrag 120 dana te ako ste preboljeli i dva puta cijepljeni. Ako ste preboljeli ili cijepljeni prije više od 120 dana, vaša samoizolacija neće trajati 10, nego 7 dana. Naravno, ako u međuvremenu ne razvijete simptome.

image
Vlado Kos/Cropix

Trebam li nakon isteka karantene od sedam dana raditi test?

- U pravilu ne. Ipak, od te mjere izuzeti su djelatnici u zdravstvu i socijalnoj skrbi, koji trebaju sedmi dan karantene imati negativan rezultat testa prije povratka na posao.

Kada obolimo, koliko traje izolacija?

- U pravilu traje deset dana, osim za one koji su cijepljeni i preboljeli unutar 120 dana, naravno uz uvjet da su afebrilni najmanje tri dana i da imaju poboljšanje simptoma.

Što ako sam asimptomatski bolesnik?

- Izolacija je skraćena asimptomatskim i osobama s blagom do umjerenom kliničkom slikom koje nisu imunokompromitirane na sedam dana i za osobe kojima je prošlo više od četiri mjeseca od primarnog cijepljenja ili preboljenja.

18. travanj 2024 15:48