StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPREGLEDAJTE SE

‘Molila sam sestru da ode pogledati madež, bio mi je nekako čudan. U početku nije htjela, ali kad je otišla - šok‘

Piše Šibenski.hr
22. lipnja 2023. - 09:25

Dolazi toplo vrijeme, jako sunce, a s njime i problemi. Jedan od njih je i melanom kojega može uzrokovati i sunčanje. O svemu svjedoči i jedna naša čitateljica.

- Sestra mi na leđima, nozi i vratu ima nekoliko većih madeža, jedan mi se učinio da joj je nekako promijenio boju. Molila sam je da ode kod dermatologa prije nego krene na plažu. Ona se ima običaj dobro "peći" na moru, a pritom koristi maslinovo ulje kao zaštitu, iako svi godinama govore da maslinovo ulje i otopina zelenih oraha ne štite od UVA i UVB zraka. I tako sam joj "popila" mozak, napokon je otišla kod dermatologa. Kad tamo - šok. Liječnica joj je lijepo rekla da su joj ti madeži sumnjivi, skinula ih joj je i poslala na analizu. I pokazalo se da su tri od sedam skinutih - maligni! - navela nam je naša čitateljica i na taj način željela upozoriti sve da se pregledaju i da na plaži koriste zaštitu.

- Sestra je išla na puste pretrage nakon toga, srećom, rak se nije s kože proširio na abdomen ili mozak, jer su joj rekli da on ima tu sklonost. I sve je dobro završilo - kaže nam ta žena, navodeći da je liječnica njezinoj sestri rekla da je kojim slučajem ostavila te madeže na sebi, ne bi se dobro provela.

image

S h u t t e r s t o c k

- Jedan od najzloćudnijih kožnih tumora je melanom koji nastaje iz pigmentnih stanica melanocita. Njegovo biološko ponašanje pokazuje sklonost ranom širenju u visceralne (pluća, jetra, kosti, mozak) i nevisceralne organe (koža, limfni čvorovi). Poznati rizični čimbenici su svijetla boja kože, nasljeđe, dugotrajno, nekontrolirano izlaganje sunčevoj svjetlosti i opekline u djetinjstvu, zanimanja vezana uz rad na otvorenom, prisutnost promijenjenih madeža (dugotrajno iritirani i upalno promijenjeni)... - navodi prim. mr. Marija Mašanović, dr. med., spec. javnog zdravstva iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

U Medicinskom priručniku pak navode:

- Incidencija mu se povećava brže nego ijednom drugom zloćudnom tumoru. Faktori rizika su izlaganje suncu, opterećena obiteljska anamneza, velik broj melanocitnih nevusa (madeža) te pojava lentigo maligna, veliki prirođeni melanocitni nevus i sindrom displastičnih nevusa. U crnaca je melanom rijedak.

image

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije

Oko 40 - 50 % melanoma razvija se od pigmentiranih madeža, skoro svi ostali nastaju od melanocita u normalnoj koži. Prekancerozne promjene su atipični madeži. Vrlo rijetki melanomi u djetinjstvu gotovo uvijek nastaju od velikih pigmentiranih madeža (veliki prirođeni madeži) koji postoje kod rođenja. Premda se melanomi javljaju u trudnoći, trudnoća ne povećava vjerojatnost preobrazbe madeža u melanom; madeži u trudnoći često mijenjaju veličinu i jednolično potamne. Međutim, potrebno je pažljivo tražiti znakove zloćudne preobrazbe: promjenu veličine, nepravilnosti boje, osobito širenje crvene, bijele i plave pigmentacije na okolnu normalnu kožu; promjenu izgleda površine, konzistencije ili oblika; te osobito znakove upale u okolnoj koži, uz moguće krvarenje, ulceraciju, svrbež ili osjetljivost.

image

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije

image

Zavod za Javno zdravstvo Dubrovačko neretvanske županije

Melanomi se također pojavljuju na sluznici usne šupljine i spolovila i na spojnici oka. Sluznični melanomi (osobito anorektalni) koji su česti u rasa osim bijele imaju nepovoljnu prognozu.

Melanomi se razlikuju po veličini, obliku i boji (obično su pigmentirani) i sklonosti invaziji i metastaziranju. Tumor se može brzo proširiti, dovodeći do smrti za nekoliko mjeseci od postavljanja dijagnoze, no 5-godišnje izlječenje od ranih, vrlo površnih promjena iznosi skoro 100 %. Stoga izlječenje ovisi o ranoj dijagnozi i ranom liječenju.

image

Zavod za Javno zdravstvo Dubrovačko neretvanske županije

image

Zavod za Javno zdravstvo Dubrovačko neretvanske županije

27. travanj 2024 23:02