StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPrilična opasnost

Mogu li se nove varijante virusa pretvoriti u treći val? ‘Hiperinfektivni sojevi nadiru, nadajmo se da će biti valić‘

Piše Tihana Marović/SD
1. ožujka 2021. - 21:05

Nove varijante i sojevi koronavirusa šire se i u našoj zemlji, pa se mnogi pitaju je li ovotjedno popuštanje mjera bilo u potpunosti opravdano i hoćemo li se uskoro suočiti s trećim epidemijskim valom.

U Hrvatskoj su za sada potvrđena dva slučaja južnoafričkog soja, a vrlo je moguće da će i treći biti potvrđen u srijedu. Potvrdila nam je to profesorica Jasmina Vraneš, voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

- Riječ je o importiranim slučajevima, sva tri putnika došla su iz Zanzibara. Europski centar za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) potvrdio je prva dva, a sada čekamo potvrdu trećeg slučaja, i to sekvenciranjem od hrvatske grupe znanstvenika - pojasnila nam je profesorica Vraneš, koja trenutno radi na validaciji novog RT PCR testa na mutacije koje su karakteristične za britansku, južnoafričku i brazilsku hiperinfektivnu varijantu.

Kako bismo pratili pojave novih sojeva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo organizirao je nasumično sekvenciranje oko 10 posto pozitivnih uzoraka iz cijele zemlje, temeljem ugovora s ECDC-om kako bi se otkrile nove varijante koje cirkuliraju u nas. Ti se uzorci od 9. veljače šalju svaki tjedan u ECDC, dok se u Hrvatskoj ne podigne mogućnost sekvenciranja na razini od preporučenih pet posto od svih pozitivnih uzoraka.

Brzo širenje

Evo što kažu rezultati. Britanski soj, kaže naša sugovornica, već se poprilično proširio i u roku od dva tjedna možemo očekivati da će čak 50 posto svih zaraženih u našoj zemlji biti zaraženo upravo britanskim sojem.

- Jako brzo se proširio po Zagrebu, koji bilježi 25 posto učestalosti britanske nove varijante, dok je na razini Hrvatske taj udjel za sada oko 20 posto. Mislim da će u idućim tjednima udio zaraženih tih sojem značajno porasti. Moguće da upravo to bude uzrok novog, trećeg vala, nadajmo se valića, jer vrijeme je toplije i više boravimo na otvorenom pa se očekuje da će se i virus slabije širiti. No, dominacija britanskog soja je neizbježna - smatra profesorica Vraneš. Ono čega se znanstvena zajednica zaista pribojava i čiji unos želi spriječiti su južnoafrički i brazilski sojevi.

- Zbilja nas zabrinjava unos tih sojeva. Južnoafrička nova varijanta i brazilska varijanta koronavirusa također su, kao i britanska nova varijanta, hiperinfektivne, šire se puno brže od originalne varijante - pojasnila je Vraneš.

Nema podataka o većoj virulenciji ovih hiperinfektivnih varijanti, niti se čini da nove varijante izazivaju težu kliničku sliku. Ipak, upozorava Jasmina, ne treba zaboraviti da broj umrlih može porasti i uz nižu stopu mortaliteta, ako broj zaraženih zbog velike infektivnosti i olakšanog širenja virusa značajno poraste. Upravo u tome leži problem novih sojeva i zbog toga je potrebna karantena od 14 dana, praćenje kontakata i dodatan oprez i odgovornost svakog pojedinca.

- Što se terapije i prevencije tiče, utvrđeno je da brazilska i južnoafrička varijanta smanjuju djelotvornost terapijskih monoklonskih protutijela i djelotvornost do sada registriranih cjepiva. To je razlog zašto se uvode vrlo stroge epidemiološke mjere koje imaju za cilj zaustavljanje širenja ovih novih varijanti. Ali mutacije se ne mogu zaustaviti zatvaranjem granica, i one nastaju spontano u svakoj od zemalja zahvaćenih pandemijom gdje virus inficira veliki broj ljudi. Jedini način da do kolektivnog imuniteta na SARS-CoV-2 infekciju dođe je masovno cijepljenje - tvrdi naša sugovornica.

Prilična opasnost

Slobodnoj Dalmaciji na uvid je dala i članke na temu hiperinfektivnih sojeva koje je pripremila i napisala za Liječničke novine, kako bi se javnost, posebice medicinska struka, pravodobno informirala. Posebni članak posvetila je brazilskom soju koji, uz južnoafrički, predstavlja popriličnu opasnost.

- Pored britanske i južnoafričke nove varijante, i brazilska nova varijanta izuzetno je infektivna i lako se širi. Zna se da sadržava nekoliko zajedničkih mutacija kao britanska i južnoafrička nova varijanta, te se upravo zbog tih mutacija virus lakše veže na receptor na stanicama i puno brže širi nego izvorna varijanta. Dok su britanska i južnoafrička varijanta do siječnja detektirane u brojnim zemljama svijeta, brazilska nova varijanta je bila otkrivena izvan Brazila još jedino u Japanu i Južnoj Koreji u putnika koji su doputovali iz Brazila, uglavnom iz područja Amazone, da bi u posljednjih nekoliko tjedana već bila otkrivena u desetak zemalja diljem svijeta - istaknula je Vraneš, navodeći da su se u novije vrijeme pojavile i druge varijante čija se sposobnost širenja i mogućnost dominacije još prosuđuju, kao što je kalifornijska nova varijanta, britanski super soj, newyorška nova varijanta detektirana i u nas, japanska, nigerijska, te finska nova varijanta.

18. travanj 2024 08:25