StoryEditorOCM
Hrvatska i svijeti oni žele više

Moglo bi biti još veselije s koeficijentima: Plenkoviću na vrata pokucat će i medicinske sestre, policajci, čuvari zatvora, carinici...; 'Dali smo potporu učiteljima i spremni smo štrajkati'

Piše Marijana Cvrtila/SD
30. studenog 2019. - 11:15

Kada se naprave iskoraci u ovakvim koeficijentima, već sada, već danas, kucaju i drugi – ustvrdio je jučer premijer Andrej Plenković, opravdavajući uporno Vladino odbijanje da ispuni zahtjev prosvjetara o rastu koeficijenata složenosti poslova u tome sustavu od 6,11 posto.

A ti koji će sigurno zakucati na njegova vrata, koliko smo uspjeli provjeriti, sigurno su medicinske sestre, zatvorski čuvari, policajci, carinici..

- Od 2013. tražimo veći koeficijent. U nekoliko navrata obraćali smo se ministarstvima zdravstva, financija, uprave. Obećano nam je kako će nakon završetka pregovora za Granski kolektivni ugovor te onih o osnovici u sklopu pregovora o Temeljnom kolektivnom početkom iduće godine sjesti za stol i da će ta tema doći na red – kaže Ankica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara.

Povećanje koeficijenata tražit će za svih 30.000 medicinskih sestara. O tome će se razgovarati unutar posebnog povjerenstva a sestre i teničari, kaže, neće odustati.

- Dali smo potporu učiteljima i spremni smo štrajkati, ne samo zbog koeficijenata nego zbog opće situacije u zatvorstvu. Koliko je stanje teško, dovoljno govori primjer Remetinca za koji se nedavno tražilo 15 vježbenika, a javilo se njih sedam. Od ukupno 3,5 tisuće djelatnika u tom sustavu, njih oko 1600 su pravosudni policajci a prosječna plaća s dodatkom od 30 posto iznosi 4200 kuna – kaže Armin Tatarević, predsjednik Sindikata pravosudne policije.

Jedan od njihovih zahtjeva bit će rast koeficijenata za te policajce s 0,87 na 1, a tzv “bijeli štrajk” koji zatvorski čuvari smiju provoditi mogli bi organizirati već u siječnju, najavljuje on.

- Naš sindikat još od 2014. traži usklađivanje koeficijenata. Najprije trebamo uskladiti koeficijente carinskih službenika s onima u Ministarstvu financija. Plaće u carini zaostaju od jedne do dvije tisuće kuna bruto, a negdje i neto - objašnjava Rino Štorić, predsjednik Carinskog sindikata.

Carinskih službenika je oko 2800. Sindikat provodi referendum o štrajku.

- Policajac početnik ima koeficijent 0,85 i osnovnu plaću 4400 kuna, a zahtjevamo da se taj koeficijent podigne na 1 - ističe Mario Puškarić, predsjednik Sindikata policijskih službenika, koji smatra da određene povišice na taj način zaslužuje svih 20-ak tisuća policijskih službenika. 

25. ožujak 2023 19:05