StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnema ‘ispeglanih‘

Mnogi Hrvati razočarani zato što im bankomati izbacuju zgužvane novčanice eura. HNB objasnio zašto se to događa

Piše Šibenski.hr
7. siječnja 2023. - 18:18

Mnogim Hrvatima je ovih dana bankomat "ponudio" zgužvanu novčanicu eura, ponekad staru i dvadesetak godina. Ovo je, osim razočaranja samom estetikom, dovelo do zbunjenosti u naših građana koji su očekivali novu hrvatsku euronovčanicu. Ipak, stvar je u tome da takve apoeni trenutno – ne postoje.

U Hrvatskoj kovnici novca su eurokovanice, s već poznatim nacionalnim obilježjima, iskovane i takve su građani mogli nabaviti u početnim paketima. No, u drugu ruku, o hrvatskim euronovčanicama se nikad nije diskutiralo. Novčanice eura su uvijek iste, one koje je izdavala i izdaje Europska središnja banka, na njima je potpis isključivo guvernera ECB-a.

Novinarka Novog lista je, ovim povodom, upitala Hrvatsku narodnu banku zašto nema i hrvatskih euronovčanica, a ne samo HR-kovanica. Iz HNB-a su potvrdili da su “u optjecaju na nivou čitavog europodručja koje obuhvaća 24 zemlje (20 zemalja članica Europske unije plus Andora, Monako, San Marino i Vatikan) iste novčanice eura i to dvije jednakovrijedne serije”.

– Dakle “hrvatskih” ili primjerice “njemačkih” euronovčanica nema, odnosno iste se euronovčanice upotrebljavaju na cijelom europodručju, potvrdio je HNB.

Prva serija euronovčanica, napominju dalje, sastoji se od sedam apoena (5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura), a druga, koja se još naziva serija Europa, ima iste apoene osim onoga od 500 eura. Taj se više ne tiska, no i nadalje se može upotrebljavati kao sredstvo plaćanja.

Obje te serije euronovčanice jednako su valjane i zakonsko su sredstvo plaćanja u svim članicama europodručja. Za potrebe predopskrbe tijekom 2022. i opskrbe u 2023. Hrvatska narodna banka posudila je 346 milijuna komada euronovčanica serije Europa od jedne središnje banke, članice europodručja.

image
Damjan Tadic/Cropix

Prve su euronovčanice, baš kao i eurokovanice, u eurozoni puštene u optjecaj 1. siječnja 2002. godine, tumači HNB. Za razliku, navodi HNB dalje, od euronovčanica, eurokovanice imaju zajedničku stranu i nacionalnu stranu koja motivima upućuje na zemlju izdavanja pa tako postoje i eurokovanice s hrvatskom nacionalnom stranom.

– Zajednička strana kovanica prikazuje Europsku uniju ili Europu i simbolizira jedinstvo EU-a. Eurokovanice svih država mogu se upotrebljavati na cijelom europodručju.

Eurokovanice s hrvatskom nacionalnom stranom, iskovane su u Hrvatskoj kovnici novca, a sastoje se od osam različitih apoena: 1 cent, 2 centa, 5, 10, 20 i 50 centa te 1 euro i 2 eura. Njih je do sada otkovano oko 405 milijuna komada i nalaze se i u svim početnim paketima eurokovanica za potrošače i poslovne subjekte.

Dodatno je za potrebe predopskrbe nabavljeno i 181 milijun komada eurokovanica iz dvije države članice europodručja. Bitno je napomenuti kako se od 1. siječnja 2023. može u Republici Hrvatskoj jednako valjano plaćati i sa svim eurokovanicama koje su izdale druge zemlje članice europodručja, isto kao što se i s eurokovanicama s hrvatskom nacionalnom stranom može plaćati u svim drugim članicama europodručja.

04. lipanj 2023 16:24