StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMoždani udar

Mlada Slovenka (20) klinički je mrtva, a dva tjedna ranije se cijepila jednokratnim cjepivom

Piše Anita Belak Krile/SD
29. rujna 2021. - 08:56

Mlada Slovenka (20) klinički je mrtva nakon moždanog udara koji je dobila dva tjedna nakon što se cijepila Johnson&Johnson, jednokratnim cjepivom, objavila je Slovenska televizija, pozivajući se na neslužbene izvore.

Iz bolnice su objavili da je djevojka u izuzetno teškom stanju.

- Ovakav neželjen učinak dogodi se u nekoliko slučajeva na milijun i ništa takvo nismo očekivali. Nismo imali ozbiljnih upozorenja da bismo to cjepivo morali ograničiti. No ovo je tako tragično da je moje osobno mišljenje da u ovom trenutku ne bismo trebali više riskirati i upotrebljavati to cjepivo, bez obzira na drukčije mišljenje EMA-e i brojnih drugih država koje ga upotrebljavaju - rekla je za Radio Sloveniju infektologinja Bojana Beović.

Utvrdi li se da je između ovog incidenta i cijepljenja bilo uzročno-posljedične veze, bit će to drugi takav slučaj u Sloveniji, nakon što je krajem svibnja Slovenka s diplomatskom putovnicom u Bruxellesu umrla nakon što je primila isto cjepivo.

Liječnici u Bruxellesu tada su joj dijagnosticirali duboku vensku trombozu te propisali terapiju, ali je umrla u bolnici nakon što je više dana bila u kritičnom stanju. Istraga provedena u Sloveniji na temelju nalaza dokumentacije iz Belgije pokazala je da se radilo o inače vrlo rijetkoj neželjenoj posljedici cijepljenja kod vektorskih cjepiva koja mogu izazvati stvaranje krvnih ugrušaka.

image
ilustracija
Ante Cizmic/Cropix

Više desetaka tisuća Slovenaca do sada je primilo ovo cjepivo koje se daje u jednoj dozi.

Posebno se kao najpoželjnije tražilo posljednjih tjedana, kad je vlada uvela restrikcije vezane uz obvezne covid potvrde i najavila obvezno cijepljenje za neke kategorije građana, te radi  turističkih odlazaka u inozemstvo bez čekanja druge doze.

Europska agencija za lijekove (EMA) u travnju je utvrdila povezanost primjene američkog cjepiva Johnson&Johnson s izuzetno rijetkom pojavom krvnih ugrušaka te je stoga navela da upozorenje o neuobičajenim krvnim ugrušcima treba dodati na popis općih informacija o tom cjepivu.

 U SAD-u, pak cijepljenje ovim cjepivom je bilo obustavljeno nakon što je primijećeno da je kod osmero Amerikanaca ( na tada 7 milijuna cijepljenih) došlo do stvaranja tromboze, pri čemu je jedna osoba preminula. Nakon nekoliko dana zabrana je ukinuta, a u uputstva o mogućim nuspojavama cjepiva dodana je činjenica kako bi njegovo korištenje moglo dovesti do ugrušaka.

19. travanj 2024 11:44