StoryEditor
Hrvatska i svijetTragedija na Atlantiku

Misterij fatalnog trovanja na hrvatskom brodu još nije riješen: nakon obdukcije preminulih pomoraca i pružanja pomoći ozlijeđenima, razboljeli se i liječnici i sestre u brazilskim bolnicama!? Nitko ne zna o čemu se radi...

27. srpnja 2019. - 10:05

Nakon pružanja pomoći ozlijeđenima i obdukcije nad pomorcima nastradalima u prošlotjednoj nesreći na brodu „Dubrava" Atlantske plovidbe, liječnici i zdravstveno osoblje bolnica Praia de Vista i Vitoria Legal Medical department, osjetili su simptome mučnine, glavobolje i boli u abdomenu, nakon čega su stavljeni u izolaciju te su nad njima provedena testiranja.

Utvrđeno je kako su se simptomi pojavili odmah nakon kontakta s ozlijeđenima i nakon obdukcije tijela dvojice preminulih pomoraca.

Tuga u Dolini Neretve nakon smrti dvojice pomoraca: jedan je prošao sva svjetska mora, planirao je u penziju; Drugi je imao tek 31 godinu, iza njega je ostala supruga s bebom...

Preminula dvojica hrvatskih pomoraca ozlijeđena u teškoj nesreći na brodu u Atlantiku; Atlantska plovidba potvrdila tragičnu vijest te otkrila kako je došlo do nesreće​

Prema informacijama tamošnje policije, svih pet je nakon nekoliko sati pokazalo znakove oporavka, te su otpušteni iz izolacijskog dijela, u kojemu su prema bolničkom protokolu morali boraviti sve dok se ne utvrdi kako nije riječ o virusu.

Simptomi koje su osjetili bili su prolazni, već nakon nekoliko sati osjećali su se bolje, a uzrok je zasad neutvrđen, zna se tek da su se manifestirali odmah nakon kontakta s pomorcima s „Dubrave". Još uvijek se čekaju rezultati službene istrage o nesreći na „Dubravi" kao i izviješće o uzroku smrti dvojice i ozljedama trojice pomoraca.

Djelovanje toksina

Liječnici iz bolnice u Vitoriji sumnjaju kako je glavni uzrok smrti dvojice i ozljeda trojice pomoraca trovanje sumporovodikom, s obzirom da je brod prevozio slad. Raspadanjem organskih ostataka otpuštaju se toksični plinovi, no ništa od toga još uvijek nije službeno potvrđeno kao uzrok ozljeda odnosno smrti pomoraca.

Obdukcijom je pak utvrđeno kako su četvorica zaposlenika udahnula toksične plinove, dok je peti pretrpio stanje šoka. Dvojica članova posade u međuvremenu su otpuštena iz bolnice i prema posljednjim informacijama osjećaju se dobro, dok je treći još pod liječničkim nadzorom zbog naglog porasta temperature.

Brazilski mediji prenose i mišljenje tamošnjeg pomorskog stručnjaka koji je nakon objašnjenja Atlantske plovidbe da su zaposlenici obavljali uobičajenu aktivnost ispiranja odnosno čišćenja tanka izjavio kako je obavljanje takvih poslova, nasred mora i na bulkcarrierima posve netipično, te da se takve aktivnosti održavanja obično provode na brodovima koji prevoze gorivo, ne rasuti teret. Iako istraga još uvijek traje, uzroci nesreće su zasad nepoznati, brod "Dubrava" nastavio je svoje komercijalno putovanje prema luci odredišta, nakon nekoliko dana provedenih u luci Vitoria.

Zahvale Veleposlanstvu RH

„Nastavno na ranije obavijesti, izvještavamo da su nakon uplovljenja broda AP Dubrava u luku Vitoria u Brazilu provedeni svi postupci od strane nadležnih vlasti u Brazilu, kao i od strane inspektora države Marshall lslands čiju zastavu brod vije. Od uplovljenja broda u luku Vitoria poduzimaju se potrebne aktivnosti oko zadovoljavanja svih uvjeta po brazilskim propisima da se preminuli pomorci što prije prevezu u domovinu. Ovom prilikom izražavamo zahvalnost osoblju hrvatskog Veleposlanstva u Brazilu koji su se nesebično stavili na raspolaganje da se ovaj postupak što prije okonča. Trojici hospitaliziranih pomoraca pružena je sva potrebna zdravstvena zaštita i, prema posljednjem izvještaju liječnika, bit će danas otpušteni iz bolnice nakon čega će im biti organiziran povratak u domovinu. Nakon dovršetka svih uvodno navedenih postupaka, brod AP Dubrava je 22. srpnja u popodnevnim satima po lokalnom vremenu, isplovio iz luke Vitoria i nastavio svoje komercijalno putovanje.", posljednje je priopćenje odaslano iz Atlantske plovidbe.

Podsjetimo, na brodu „Dubrava" dubrovačkog brodara Atlantske plovidbe prošlog tjedna dogodila se teška nesreća, prema zasad dostupnim informacijama, prilikom čišćenja tanka, i odnijela dva života – 31-godišnjeg pomorca iz Ploča i 66-godišnjaka iz Metkovića. Još dvojica pomoraca pretrpjela su ozljede od udisanja toksičnih plinova, dok je treći zaprimljen u bolnicu u stanju šoka. „Dubrava" se u trenutku nesreće nalazila oko 150 nautičkih milja udaljena od najbliže brazilske luke, te je na pomoć brazilske mornarice i Federalne policije čekala gotovo 24 sata, sve dok nisu stigli u domet helikopterske službe i dok se vremenske prilike nisu popravile dovoljno za hitni let. Hitni medicinski timovi pobrinuli su se za ozlijeđene, dok se za dvojicu pomoraca, koji već satima prije njihova dolaska nisu davali znakove života, mogla jedino ustanoviti smrt.


 

item - id = 615678
related id = 0 -> 641108
related id = 1 -> 637038
27. rujan 2021 22:36