StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKako preživjeti

Mirovina u Njemačkoj ne može biti ispod 563 eura, a u Hrvatskoj svaki četvrti umirovljenik živi s manje od 300 eura

Piše Šibenski.hr
25. studenog 2023. - 11:56

Stručnjaci Njemačkog mirovinskog osiguranja (DRV) izračunali su kako je najniža mirovina koju netko može dobiti u Njemačkoj 563 eura mjesečno, prenosi fenix-magazin.de navodeći kako je riječ o najgorem mogućem scenariju za mirovinu ispod kojeg je nemoguće ići prema minimalnim uvjetima, bez obzira na plaću.

Novinari portala Mirovina.hr  taj iznos, koji se u Njemačkoj smatra mizernim, usporedili su s hrvatskim mirovinama. Podsjećaju kako njemački umirovljenici imaju veće plaće pa posljedično tomu i veće mirovine, no troškovi života u starosti su im podjednaki u obje zemlje. Dok se smatra da se njemački umirovljenik s 563 eura, suočen s teškim siromaštvom, ne može prehraniti, s mirovinama do toga iznosa u prosjeku u Hrvatskoj živi čak 686.402 građana.

Riječ je o čak 73 posto svih građana umirovljenih prema općim propisima, bez mirovina koje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje isplaćuje u inozemstvo. Naime, HZMO objavljuje prosječna mirovinska primanja ne samo po vrstama mirovine, nego i kroz 14 novčanih razreda iz čega se može dobiti realnija slika o tomu koliko umirovljenika prima određene iznose mirovina.

Za 612 eura ljudi u Hrvatskoj rade 42 godine

 
Stavimo li najnižu njemačku mirovinu u širi hrvatski kontekst, onda se ona najbolje može usporediti s mirovinama dugogodišnjih osiguranika koji su za tek koji euro više, točnije 612 eura, morali u prosjeku raditi čak 42 godine da bi ostvarili taj iznos koji spada u viši rang primanja oko 52 tisuće korisnika mirovinskog sustava, objašnjava Mirovina.hr

Od najniže njemačke mirovine niža je čak i prosječna hrvatska mirovina koja trenutno iznosi 508 eura. Najniža mirovina u Hrvatskoj za minimalno 15 godina radnog staža iznosi 181 euro, što je trostruko manje nego u Njemačkoj.

Podsjetimo, svaki četvrti umirovljenik u Hrvatskoj živi s manje od 308 eura mjesečno, točnije njih 24 posto. Mirovine od 49 eura u prosjeku prima 2.206 korisnika. Uglavnom su to nekadašnje poljoprivredne i obrtničke mirovine. S druge strane, mirovine iznad 1.070 eura ostvaruje 27.621 umirovljenik, piše Mirovina hr.

 

 
03. svibanj 2024 00:03